ПОЗИВ МОСТАРЦИМА У СРБИЈИ  ДА СЕ РЕГИСТРУЈУ ЗА ИЗБОРЕ: Рок за пријаву ЦИК је 6. октобар 2020. године

  • Грађани Мостара коначно ће, након 12 година, моћи да гласају на предстојећим локалним изборима у недјељу, 20. децембра. Мостарци који живе у Србији, Црној Гори и дијаспори, нарочито би требали имати на уму да је крајњи рок да се пријаве за гласање изван БиХ до поноћи 6. октобра.

Наиме, велики број грађана не зна да сви они који су на попису становништва 1991. живјели у Мостару имају право да гласају на изборима у децембру ове године и бирају нову власт у граду на Неретви.

Из Изборног штаба листе “Остајте овдје-Заједно за наш Мостар” с којом за локалне изборе у Мостару иде и коалиција СНСД и СДС, уз подршку српских удружења, позвали су све Мостарце у Србији и иностранству да се региструју за предстојеће изборе у овом граду који ће бити одржани 20. децембра.

Из Изборног штаба ове листе истичу да су сви мостарски Срби јединствени и окупљени с циљем да коначно изаберу своје представнике у Градском вијећу Мостар, први пут након рата.

“Наш циљ је изабрати представнике у Градско вијеће који ће бити истински глас Срба и свих грађана Мостара који желе једнака права за све и бољи Мостар. Зато позивамо све Мостарце да се пријаве за гласање и помогну нам да се боримо за бољу будућност и бољи Мостар”, наводи се у саопштењу.

Све информације о томе како да се региструјете да би могли остварити своје бирачко право на предстојећим локалним изборима можете добити у кол центру Изборног штаба Листе ’’Остајте овдје- Заједно за наш Мостар’’ на вибер број: +38766767474 или путем е-маила: ostajteovdjezajedno@gmail.com.

За гласање изван БиХ може да се пријави особа која привремено живи у иностранству и избјегла особа из БиХ, а испуњава сљедеће услове: да је држављанин БиХ, да је навршила 18 година, односно да ће до дана одржавања избора (20. децембра 2020.) навршити 18 година, и да има пријављено пребивалиште у БиХ.

Особа која се први пут пријављује за гласање изван БиХ, а привремено борави изван БиХ, треба доставити образац пријаве ПРП-1 – попуњен и потписан на истовјетан начин као на идентификационом документу, као и копију једног важећег идентификационог документа ради доказивања идентитета (копија једног од три важећа документа издата у оквиру CIPS-a /IDDEEA-e, и то лична карта БиХ, возачка дозвола БиХ или пасош БиХ).

Избјегла особа из БиХ, односно особа која никад није добила документ издат у оквиру CIPS-a /IDDEEA-e), треба доставити сљедеће документе: образац пријаве ПРП-1 – попуњен и потписан на истовјетан начин као на идентификационом документу, идентификациони документ (пасош, возачка дозвола, важећа лична исправа издата од земље домаћина и избјеглички картон издат од владе земље домаћина или друге међународне организације), документ у сврху доказивања држављанства БиХ (увјерење о држављанству БиХ не старије од шест мјесеци или копија важећег пасоша БиХ), и доказ о пребивалишту у БиХ (копија потврде о пребивалишту у БиХ или копија личне карте у цијелости из 1991. године или из периода од пописа до периода стјецања статуса избјегле особе).

Уколико избјегла особа из БиХ не достави доказ о пребивалишту у БиХ, Централна изборна комисија БиХ ће провјером утврдити да ли се налази на попису становништва из 1991. године. Уколико се избјегла особа из БиХ буде налазила на попису становништва из 1991. године, бит ће уписана у Централни бирачки списак за гласање изван Босне и Херцеговине, за опћину у којој је имала пријављено пребивалиште на попису становништва 1991. године.

За избјеглу особу или особу која привремено борави изван БиХ, а уписана је у Централни бирачки списак за гласање изван БиХ на претходним изборима, Централна изборна комисија БиХ ће путем интернет-странице www.избори.ба учинити доступним образац пријаве ПРП-2.

Документи које та особа треба доставити су: образац пријаве ПРП-2 – попуњен и потписан на истовјетан начин као на идентификационом документу, те копију једног важећег идентификационог документа с фотографијом – лична карта, возачка дозвола или пасош.

“Ако сте избјегла особа из БиХ, умјесто претходно наведених докумената, као доказ идентитета можете приложити копију једног од сљедећих докумената: пасош, возачка дозвола, важећа лична исправа издата од стране земље домаћина, или избјеглички картон издат од владе земље домаћина или друге међународне организације”, појашњавају из ЦИК-а БиХ.

Као што смо већ и навели, крајњи рок за пријаву бирача за гласање изван Босне и Херцеговине за град Мостар је 6. октобар 2020. године до 24 сата.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ПОЗИВ МОСТАРЦИМА У СРБИЈИ ДА СЕ РЕГИСТРУЈУ ЗА ИЗБОРЕ: Рок за пријаву ЦИК је 6. октобар 2020. године

Оставите коментар