У Ковину одржано 32. вече гусала и епске поезије (ФОТО)

  • У сали Центра за Културу Ковин 7. октобра 2023. године, у организацији Удружења „Прекодринских Срба“ из Ковина, одржано је традиционално 32. вече гусала и епске поезије.

Предсједник овог Удружења, неуморни Благоје Богдановић већ деценијама окупља пробране мајсторе струна, а ове године наступили су гуслари различитих генерација Славко Јекнић, Славко Алексић, Владимир Бељкаш, Димитрије Анђелић, Владо Руњо, Никола Тошић, Михајло Стевановић, Василије Мишовић, Јован Лакићевић и здравичар Вукојица Сандић.

У сат и по времена програма публика је слушајући гусларе могла да се подсјети српских јунака попут војводе Путника, харамбаше Мијата Котлице, кнеза Јанка Гагића, ускока Илије Смиљанића, као и Косовског завјета и вјечитих борби за одбрану православља. Емоције се нису могле сакрити пред стиховима Јована Лакићевића посвећене јунацима са Кошара.

Етно пјевачица Тијана Стаменковић је отпјевала пјесму „Сестра брата на вечеру звала“ уз пратњу Горана Стаменковића, на гајдама и фрули, и Павла Убовића, који су се представили и сплетом народног стваралаштва.

Програм су још употпунили чланови хора духовне музике „Искон“ из Ковина, који су осим химне Боже Правде, отпјевали пјесме “Крстовдан”, “Христе Боже, распети и свети” и “Оро се вије” и тиме подсјетили на лик и дјело Светог Николаја Жичког.

Посебан тон овој вечери дао је надахнути водитељ Никола Љубоја.

КОВИН СЕ ПО ДОБРОТИ ПРЕПОЗНАЈЕ

Општина Ковин је показала своју племенитост тако што је током посљедње деценије помогла напаћеном српском народу који је прогнан са својих огњишта. Управо ова популацију чини десетину данашњег становништва.

Предсједница општине Ковин Сања Петровић и предсједник Удружења прекодринских Срба Благоје Богдановић

Захваљујући Удружењу прекодринских Срба и предсједнику Благоју Богдановићу Ковин је постао познат и по јединственим вечерима епске поезије у којима је деценијама посебан печат давао славни пјесник Божидар М. Глоговац, а ове скупове су увеличавале књижевне громаде попут Гојка Ђога, Рајка Петрова Нога, Мома Капора и многих других….
Удружење прекодринских Срба је познато по томе што је својевремено успјело да исфинансира комплетно студирање за 54 студента медицине. Сви стипендисти су постали успјешни љекари и данас раде у здравственим установама Србије, Црне Горе, Републике Српске…

Својим присуством ово сабрање увеличали су председница општине Ковин Сања Петровић, председник Скупштине Зоран Брадањи, генерали Спасоје Мучибабић, Мирослав Лазовић и Милош Ђошан, народни посланик Миодраг Линта, предсједник СПКД Гацко Радомир Вучковић, предсједник БОРС Гацко Алекса Слијепчевић, као и представници братских завичајних удружења из Београда, Панчева, Зрењанина, Вршца и Смедерева.

Након програма уприличена је и свечана вечера у ресторану “Код Чилета” на којој се предсједник Удружења Благоје Богдановић захвалио донаторима вечери међу којима су били: Општина КОВИН, „Центар за културу“ КОВИН, Банка „ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА“, „КОНВЕКС“ БЕОГРАД, ТОПЛАНА КОВИН, ДТД „ТАМИШ“ ПАНЧЕВО и Керамика „ЧИЧИЋ“ КОВИН.

 

Текст и фото: Трифко Ћоровић / Српско коло

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар