МИЛОШ КОВАЧЕВИЋ ГОСТ „ЖИВЕ ВОДЕ“: Нема Херцеговца који ће ставити било шта испред свог српског поријекла

  • Бритко перо и колумниста Слободне Херцеговине Горан Лучић у новој сезони Народне телевизије аутор је емисије “Жива вода”. У првој емисији Лучићев гост био је један од најцијењенијих српских лингвиста Милош Ковачевић. Интервју је започео објашњавајући која је прва асоцијација кад се помене Херцеговина.

– Прво што човјеку падне на памет је у првом реду заправо српски језик и Вук Караџић. Интересантно је да Вук никад није био у Херцеговини, али је заправо књижевни језик направио на источно-херцеговачком дијалекту. Видите колико је Херцеговина одрадила у то доба за читаве Србе. Оно што један народ уједињује је језик- рекао је Ковачевић који се потом осврнуо на други разлог и почетке српске историје.

– У историји Српског народа Србе везујемо за неколико почетака или неколико земаља. Кажемо да је Косово једна од колијевки зато што је Рас- прва Српска држава. Данас имамо велики проблем са Косовом. Срба је тамо веома мало, а колико је Косово било значајно у српској култури може најбоље да се види по томе, како је Рајко Ного написао у предговору Српским народним епским пјесмама “Косово је било компензација за све оно што Срби нису имали, па чак и за само море. У једној пјесми косовској каже се: Пораниле три српске војводе, пораниле рано у недјељу… уз Косово, уз равно приморје”- рекао је Ковачевић који није заборавио да помене Немањину државу Дукљу.

– Данас кад нам падне на памет Дукља одмах помислимо на Дукљанску академију и ако се игдје српство толико негира оно се негира у данашњој Црној Гори, односно Дукљи – рекао је Ковачевић и навео као трећу асоцијацију на Херцеговину – војводство Светога Саве.

– Херцеговина се узима буквално као Шумадија. Предио који се тако зове по Херцегу Стјепану. То је чак име добила касно, јер је Хум много старије име, тек од 1448. године Херцеговина добија име по Херцегу Стјепану. Херцеговина је позната што нема ниједног Херцеговца који ће ставити своје херцеговачко поријекло или било шта испред српског. Кад кажете уопште Херцеговина, одмах помислите на Светога Саву , али не заборавите да је из Херцеговине и Свети Василије Острошки- рекао је, између осталога Ковачевић.

У емисији Ковачевић се осврнуо и на велики јубилеј 800 година Епарахије Захумско-херцеговачке, као и на велики јубилеј 150 година од рођења највољенијег херцеговачког пјесника Алексе Шантића. Ковачевић је говорио о реформи језика, а осврнуо се ина однос између Вука Караџића и Саве Мркаља, лист Нова Зора….

Погледајте цијелу емисију

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар