У ТРЕБИЊУ ОДРЖАНО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ОДБРАНИ СВЕТИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ: Суштина закона о вјерским заједницама је изградња вјештачког идентитета!

  • Вече посвећено одбрани светиња у Црној Гори одржано је у Требињу на платоу испред Музеја Херцеговине. Премијерно је представљена књига „Противправности Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница“, адвоката др Горана В. Ђорђевића, и изложба фотографија „Васкрс светиња“, аутора Зорана Јовановића Мачка, фоторепортера „Вечерњих новости“.

Фото: Срна

Горан В. Ђорђевић је истакао да Студија о контроверзном црногорском закону, који Српској православној цркви оспорава право власништва над храмовима и црквеном имовином, из угла права анализира све недостатке и противправности усвојених законских рјешења, а који се односе – и на међународне правне стандарде и уставни поредак Црне Горе.

– Студија убједљиво доказује да овај закон има своју скривену суштину и да је дискриминаторски – прије свега уперен против Српске православне цркве. Наравно, та скривена суштина проистиче из разлога који нису правне нити законодавне природе – она је дио процеса који имају за циљ изградњу вјештачких идентитета у Црној Гори на почетку 21. вијека – истакао је адвокат из Ниша, који је на студији радио заједно са правним тимом медијске куће ИН4С.

– Циљ студије је да свим људима, и правничној и општој јавности, докаже све противправности које закон носи и поручи да су протести против закона, који се догађају широм Црне Горе, више него оправдани и основани – поручио је Ђорђевић.

Фото: Радио Требиње

Бивши судија, а данас угледни београдски адвокат Горан Петронијевић оцијенио је да је Ђорђевић у рекордно кратком времену написао капитално дјело и дао сјајан приказ правно-теоретског и историјског аспекта закона.

– Несрећни Закон о слободи вероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница, како су га крстили његови оци, представља нешто што би могло да се назове правном елементарном непогодом – рекао је Петронијевић и додао да се ништа ретроградније није појавило у последњих неколико десетина година на простору Европе.

Он је поручио представницима других вјероисповјести да не требају да рачунају да ће некаквим споразумом са црногорским властима ријешити проблеме, јер се правила мијењају из дана у дан.

Из страха од притиска међународне заједнице у Црној Гори видимо најполтронскији облик власти према умирућем глобалном свјетском поретку. Зато се Црна Гора користи као експеримент уништавања вјере. Непријатељи глобализма су: нација, држава, вјера и породица. Када се држава развласти, нација обесвјести, вјера истјера и породица уништи, онда свако новорођено дијете постаје јединка која је подобна да се од њега направи глобални ратник – закључио је Петронијевић.

Фото: Радио Требиње

Гојко Раичевић, главни и одговорни уредник ИН4С је у име издавача рекао да ће ова медијска кућа наставити да ради на промоцији и очувању српске културе и традиције.

За модератора ове вечери писца и адвоката Предрага Савића, студија др Ђорђевића је „врхунско научно остварење о једном катастрофалном законском рјешењу“.

– Овај закон се може тумачити као врхунац безакоња и отимачине имовине, а без имовине црква не може имати ни могућност да обавља своју дјелатност, чиме се фактички урушава слобода вјероисповијести – рекао је Савић.

Према његовој идеји настала је и изложба „Васкрс светиња у Црној Гори“ аутора Зорана Јовановића Мачка. Наиме, њих двојица су у својству новинара и фоторепортера „Вечерњих новости“ прије четврт вијека обилазили запустјеле црногорске манастире.

Фото: www.trebinjelive.info

Јовановић је рекао да је снимајући опустјеле развалине било и узнемирујућих снимака како међу зидовима једног конака обитавају овце и козе.

– Од 2017. до 2019. године, поново сам обишао те манастире и снимио их у новом руху. Сви су обновљени, баш као и вјерски живот у Црној Гори. Сада имамо компарацију грађевина које су срушене и за њих многи нису знали – казао је Јовановић уз наду да ће изложба бити приказана и у Подгорици.

Фото: Радио Требиње

На изложби је приказано више од стотину фотографија сакралних објеката и литургијског живота Српске православне цркве у Црној Гори из три временска периода – док су цркве и манастири били у рушевном стању, током градитељске, а потом и духовне обнове.

Фото: А. Милићевић

Братски поздрав из Црне Горе пренио је парох грбаљски отац Мијајло Бацковић, истичући да је изложба „Васкрс светиња“ умјесто у Подгорици приказана у најближем слободном граду Црној Гори – Требињу.

– На овим фотографијама приказан је само дио људи монаха и монахиња којима највише треба захвалити због обнове наших светиња. На жалост људи који су себе уложили да би у овим храмовима горјела кандила вјере данас бивају прогоњени. Наш отац Момо Кривокапић, који се недавно упокојио, је рекао да је „Христос Воскресе“ потпуно подједнак поздрав као што је то у ово наше вријеме „Не дамо светиње'“. Заживи ли овај закон, по истом рецепту, Албанци ће на Косову присвајати наше светиње. Бранећи светињу у Црној Гори бранимо цијелу српску светосавску цркву – поручио је Бацковић.

Фото: А. Милићевић

Гост на овој вечери био је и бизнисмен Миодраг Дака Давидовић, велики добротвор Митрополије. Он је подсјетио на ријечи патријарха Иринеја који је садашње стање српског народа у Црној Гори поредио са НДХ.

– Захваљујући нашем Митрополиту и владикама у ових 30 година обновљено је 650 духовних објеката, због чега данас можемо рећи да смо се вратили себи.

Модератор и домаћин овог скупа адвокат Предраг Савић захвалио се на уступљеном времену и простору Музеју Херцеговине и директорки Ивани Грујић.

Фото: Радио Требиње

– СПЦ је преживио многа зла у Црној Гори. Од усташа Секуле Дрљевића до комунистичких прогона свештеника у коме није био поштеђен ни тадашњи Митрополит Свети Јоаникије Липовац. Ово је само дјелић подршке браћи у Црној Гори да истрају у одбрани светиња – закључио је Савић.

Он се посебно захвалио порталу Слободна Херцеговина и уреднику Трифку Ћоровићу који је иницирао да се ово вече приреди баш у Требињу.

Изложбу, која је осим Требиња, до сада приказана у Београду и Бањи Врујци, организовало је Друштво за обнову манастира Михољска Превлака и куће правде у Стразбуру, те др Јован Јањић и Предраг Савић у сарадњи са Музејом Херцеговине.

Фото: Радио Требиње

Овом догађају, између осталих, присуствовали су владика херцеговачки  Димитрије, његов архијерејски замјеник свештеник Борис Бандука, као и представници српског конзулата у Требињу.

Редакција СХ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: У Требињу одржано вече посвећено одбрани светиња у Црној Гори

  2. Pingback: Слободна Херцеговина » СЛОБОДА ШТАМПЕ: Шта све нећете читати у “Гласу Требиња”?

  3. Pingback: Слободна Херцеговина » “ОПОМЕНЕ” ТРЕБИЊСКИХ ЋАТА: Шта је претходило хакерском нападу на портал СХ

  4. kedem isabel Reply

    Мој бивши муж и ја смо раскинули пре годину и два месеца, а ја сам била у шестом месецу трудноће. Обоје се волимо и то је био шок за мене и заиста ми је сломило срце. Покушао сам да га позовем и обе линије су биле прекинуте. Покушао сам да дођем до њега на друштвеним мрежама, али ме је склонио са њих. Покушао сам да дођем до његових родитеља и они су ми рекли да је њихов син рекао да ме не воли и да не жели да ме види и да не знају шта није у реду. Плакала сам и плакала сваки дан јер сам га много волела. Док се нисам породила и беба није имала годину дана, нисам могла да вратим своју љубав. Опет сам био збуњен. Не знам шта да радим, а остала сам и без посла и немам новца да се бринем о беби. Била сам несрећна у животу па сам плакала сестри и рекла јој свој проблем и рекла да зна за моћну чаролију која је бачена др апатом која јој помаже када није могла да затрудни. Контактирала сам га путем е-поште и он је рекао да ће ми помоћи и рекао ми је да је жена ставила чини на мог мужа и рекла да ће ми помоћи да разбијем чини тако да ће ми се муж заувек вратити и да ће бити мој. За мене је било велико изненађење што се догодило све што је рекао. Муж ми се одмах вратио и рекао ми да му опростим. Хвала вам пуно овом моћном и искреном чаролију. Молим се да ће дуго живети и радити више од свог дивног дела. Ако имате проблем који вас мучи у животу, обратите се овом моћном играчу чаролија! Он ти може помоћи. Неће вас изневерити, можете га контактирати путем гмаил адресе: драпата4@гмаил.цом или преко његовог вибера/вхатсапп-а:(+447307347648)

Оставите коментар