ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЗОРАНА ЈОВАНОВИЋА МАЧКА: Вријеме ,,умирања“ и васкрснућа светиња у Црној Гори

  • Кo разара храм Божији, разориће храм њега. Цркве и манастири никада не умиру, они само могу усљед неприлика да замру. Некада прође неколико вјекова, па они опет оживе. Вријеме ,,умирања“ и васкрснућа светиња у Црној Гори, које управо гледамо, својим објективом забиљежио је Зоран Јовановић Мачак.

фото: В. Данилов

Ово је у понедјељак, у препуној Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, рекао др Јован Јањић, на отварању изложбе фотографија угледног фото-репортера ,,Вечерњих новости“, на којима су приказани манастири и цркве у Црној Гори прије и после обнове. Јовановић је изложбу ,,Васкрс светиња“ стварао крајем деведесетих и недавно када их је поново посјетио, а све изложене фотографије објављене су прво у ,,Вечерњим новостима“.

,,Не волим фотографију, јер сматрам да је она мртво свједочанство. Мачкови радови ми се, међутим, много допадају. Они потврђују португалску пословицу да Бог све криво чини правим, а ја бих додао и да исправи. Митрополит Амфилохије је наслиједио светиње које су изгледале као пустош, да би већина њих данас била обновљена. Захваљујући овој изложби, видимо како су цркве некад изгледале, а какве су сад“, рекао је јеромонах Иларион Ђурица.

фото: В. Данилов

Отац Мијајло Бацковић, парох грбаљски, који је из ЦГ дошао специјално због ове изложбе, оцијенио је да Мачкове фотографије потврђују да цркве и манастири не умиру никада.

,,На најновијим фотографијама видимо девастиране светиње, како их означава актуелна црногорска власт, а видимо и како су изгледале деведесетих, када су они о њима бринули“, рекао је отац Мијајло.

Садашња црногорска власт покушава да прекраја историју, зато је ова изложба искорак ка правди. Јер, народ је у Боки Которској градио цркве и манастире да означи себе у вријеме окупације, као Србе и као православне. Та окупација траје и данас.
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар