ПОБЈЕДА БОЖИЈЕ И НАРОДНЕ ВОЉЕ: Усвојене измјене Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори (ВИДЕО)

  • Историјско гласање 40 присутних посланика + одстутне посланице Маје Вукићевић која је гласала онлајн – укупно 41 глас ЗА одбрану светиња Српске православне цркве

Након вишесатног прекида и бројних, до сада невиђених опструкција, четрта сједница другог засиједања Скупштине Црне Горе је настављена и након претреса, касно увече/рано ујутру, одлуком 41 посланика прихваћен је предлог измјена Закона о слободи вјероисповијести, чиме је и званично поништен покушај ДПС-а да се обрачуна са Српском православном црквом и њеним Светињама.

Предсједник Алекса Бечић је у уводној ријечи објаснио природу опструкције одржавања Сједнице од стране ДИК-а и подсјетио на измјене и допуне Пословника Скупштине којима је предвиђено онлајн гласање и формирање кворума.

„ДИК не може да мијења изборну вољу грађана“, нагласио је Бечић.

Бечић је истакао да је Суади Зороњић са листе „Црно на бијело“ започет посланички мандат.

Након што је упознао посланике са дневним редом и допунама истог, пређено је на образложење предлога за допуну и измјену дневног реда и гласања по том питању.

Усвојен је предложени дневни ред са измјенама и пређено је на рад по дневном реду.

Предсједник Бечић је извршио замјену у редоследу претреса дневног реда, па је стављено на разматрање предлог измјена Закона о слободи вјероисповијести.

Ријеч је у име предлагача узео министар правде Владимир Лепосавић.

– Представници палог режима су покушали да угасе Скупштину, укину Устав и да прекроје вољу народа. Усвајањем ових измјена престаће правно насиље и почиње једна нова, нормална ера владавине права и самим тим Црна Гора почиње наново да постоји, поручио је министар Лепосавић, позивајући посланике да гласају за измјене и допуне Закона.

Предсједник Законодавног одбора и посланик ДФ-а Марко Ковачевић је рекао да ће ово што ћемо вечерас урадити је задњи ексер у ковчег ДПС-а.

– Вечерас почиње завршна фаза у трајању ДПС-а, истакао је Ковачевић.

Посланик Славен Радуновић у име посланичког клуба ДФ-а је рекао да ће неправда бити исправљена.

– Најважније од свега је што ће Закон бити једнак за све. Бићемо једнаки према свима. Клуб ДФ-а се залагао за поништење Закона и креирање новог, значајно бољег. Господина Ивановића, шефа ДИК-а, не познајем, али знам да ово не може да уради без уцјене. Нормалан човјек ово не може себи да уради, јер слиједи кривична пријава, поручио је он.

Шеф посланичког клуба коалиције „Мир је наша нација“ Борис Богдановић је истакао да овим Законом чинимо односе међу вјерским заједницама праведним и стављамо тачку на сукобе које је произвео.

– Једина улога овог закона је била да подигне највеће тензије у модерној историји ЦГ и да окоми човјека на човјека, поручио је он.

Ријеч су узели испред СНП-а Владимир Јоковић, испред ПзП-а Бранко Радуловић, док је испред коалиције „Црно на бијело“ говорила Божена Јелушић, чиме је закључен претрес о овој тачки дневног реда и пређено на друге тачке дневног реда.

ИН4с

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар