ХЕРЦЕГОВЦИ У БЕОГРАДУ: Слогом до очувања српских светиња у Црној Гори

  • Дубоко забринути за судбину свог народа и српских светиња у Црној Гори, представници завичајних херцеговачких удружења са сједиштем у Београду, окупили су се, посљедњег дана у 2019. години, у просторијама Удружења Требињаца „Јован Дучић”.

    Благоје Ребић, Светозар Црногорац, Жарко Ј. Ратковић, Зоран Јањић, Трифко Ћоровић, Миленко Лаловић и Миодраг Дунђеровић

Циљ састанка је био да се дефинишу активности које би Срби Херцеговци предузели у знак солидарности са Митрополијом Црногорско-приморском и  вјерним народом у Црној Гори, као и да се издејствује начин за повлачење неуставног и скандалозног Закона о вјерским слободама, који је изгласан у ванредним условима.

Присутне је као домаћин поздравио Жарко Ј. Ратковић предсједник Удружења Требињаца „Јован Дучић” у Београду, а потом је услиједила дискусија којом је руководио Светозар Црногорац, предсједник Клуба Гачана.

Сви учесници састанка су током дискусије показали да су добро упознати са генезом досадашњих дешавања.

Закључено је да је најнеопходније предузети или указати на могућности које могу довести до повољног рјешења за српску страну.

Константовано је да је заједничко писмо које је у сагласју са Савезом Срба из Црне Горе упућено предсједнику Србије Александру Вучићу почетак позитивног притиска на институције Републике Србије да предузму кораке у циљу заштите српских светиња на територији Црне Горе.

Након размјене информација и изношења појединачних ставова одлучено је да се упути писмо патријарху Иринеју у коме ће бити изнијета молба Срба Херцеговаца да се што прије предузму мјере које би омогућиле очување имовине СПЦ.

Детаљ са састанка

У жељи да херцеговачка удружења не буду злоупотријебљена као икебана у корист било које политичке странке договорено је да се упути позив чланству  да се придруже молебанима и литијама у организацији СПЦ.

Договорено је да се у наредном периоду пронађе термин за одржавање скупа на ком би се покушало доћи до конкретних и корисних рјешења који би допринијели очувању СПЦ у Црној Гори. Скуп би требао да обухвати поље дипломатије, међународног права, историје и цркве. Предложена су и конкретна имена учесника која ће се објелоданити тек кад коначан договор буде усвојен.

Састанку су поред домаћина Жарка Ј. Ратковића и Весне Вуковић, присуствовали Светозар Црногорац (Клуб Гачана), Зоран Јањић (Удружење Невесињаца), Благоје Ребић (Удружење Мостараца), Миленко Лаловић (Удружење Калиновчана), Миодраг Дунђеровић (Клуб Билећана) и Трифко Ћоровић (Удружење Љубињаца).

СХ

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар