У манастиру Житомислић прослављене Благовијести и отворен нови музеј

  • У манастиру Житомислић прослављена је слава Благовијести и отворен нови музеј у коме се, од данас, поново чува вриједна манастирска ризница, враћена након 27 година у ову светињу.

Поставку чине иконе, црквене књиге и умјетнине, које су монахиње спасиле 1992. године, када је манастир порушен и спаљен. Средства за изградњу објекта обезбиједила је Влада Републике Српске и дијелом федерално Министарство културе.

Поставка новотвореног музеја свједочи тешку историју манастира Житомсилић и Срба у долини Неретве. Највећи дио манастирских реликвија и вриједности је трајно нестао у ратним вихорима, а ова сачувана збирка од педесетак икона из периода од 16. до 18. вијека, и других умејтнина, једна је од три највеће у БиХ.

– Највреднији експонати су икона Богородице, италокритског мајстора, те књига „Минеј за септембар“ из 14. вијека, писана руком на кожи – каже угуман Данило.

Отварање музеја је дио програма обиљежавања 800 година самосталности СПЦ, које је усвојила Влада Српске.

У фокусу су очување баштине СПЦ, икона, старих књига, писаних и штампаних, као и отварање пет музеја, од којих је први у Житомислићу.

– Процијењено је да је само 10 одсто укупне баштине праволсавне цркве сачувано, остало је нестало у ратовима, паљењима, пожарима, пљачкама или нашим немаром – наводи Драган Давидовић, директор Секретаријата за вјере Владе Републике Српске.

Манастир Жиотмислић је у својој тешкој страдалној историји увијек био духовна вертикала и стециште православаца овог краја. Након разарања у посљедњем рату, у обнови су учествовали тада малобројни повратници.

Данас, на славској свечаности, другачија слика. Четранест година након обнове, манастир окупља бројне вјернике не само из долине Неретве, него цијеле Херцеговине.

Свету литругију служио је епископ Димитрије, који је у бесједи истакао да је свијет створен за радост.

Манастир Жиотмислић изграђен је 1566. године, када и Стари мост у Мостару и задужбина је породице Милорадовића. У својој историји два пута до темеља рушен и паљен. Након обнове 2005. године проглашен је националним спомеником БиХ.

извор: РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар