У БУСИJАМА ШКОЛА ОД ЈЕСЕНИ – НАЗИВ САВА МРКАЉ ЈОШ „НА ЧЕКАЊУ“

  • У најпознатијем крајишком насeљу у Београду, у Бусијама, од септембра прве ученике ће примити новосаграђена основна школа.

Према најавама Градског секретара за образовање и дечју заштиту Славка Гака школа ће за мање од две недеље примити 250 ђака и 30 предшколаца.

У току је опремање намештејем седам учионица, учионице за продужени боравак, кабинета за информатику, библиотеке, зборнице, кухиње, трепезарије и фискултурне сале.

Најавом отварања нове школе у насељу у којем већину чине Крајишници поновно је покренуло ранију инцијативу да ова школа добије назив по српском филологу, песнику и монаху  Сави Мркаљу. Иницијатуву је покренуо Светозар Данчуо, а прихватила су је бројна крајишка удружења и појединци. Основна школа у Бусијама била би, како истичу предлагачи, једина образовна установа која би носила назив по Сави Мркаљи, знаменитом Србину са којима становници овог београдског насеља деле заједничко крајишко порекло.

У насељу Бусије које је пре две деценије настало на голој пољани између Батајнице и Угриноваца живи више од пет хиљада становника.

Сава Мркаљ (Сјеничак, Кордун 1783. – Беч 1833.) је 1810. у свом делу „Сало дебелог јера либо азбукопротрес“ реформисао српску ћирилицу и прилагодио је народном језику. Овим идејама утицао је на Вука Караџића који је у Писменици 1814. године употребио Мркаљеву азбуку.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар