ОДРЖАН ПЕТИ САЈАМ ЗАВИЧАЈА У НОВОМ САДУ: У функцији јачања српског духовног јединства

  • Потпредсједник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је 11. фебруара 2024. године пети Сајам завичаја у Хали „Мастер“ на Новосадском сајму.

https://www.srbija.gov.rs/

Ове године на сајму је учествовало више од 150 излагача из Србије и још седам земаља региона,као и и више стотина учесника у културно-умјетничком делу програма.

Циљ Сајма завичаја јесте да окупи, повеже и ојача заједнички рад институција, организација, завичајних и сродних удружења из Србије и региона, али и да промовише привредни, културни и туристички потенцијал Срба из матице и региона, који чувају традицију од заборава.

https://www.srbija.gov.rs/

Вучевић: Не стидимо се своје историје и боримо се за будућност наше дјеце!

Министар Вучевић је нагласио да се Србија,  под руководством Александра Вучића не стиди свог народа, ма гдје год да живи, да се не стиди ни наше историје, али да се бори за нашу садашњост и прије свега за будућност наше деце.

– Убјеђивали су нас да треба да се стидимо, јер ако нешто кажемо о томе ко смо и шта смо, одмах ће нам се нешто ставити на терет или ће нам се замјерити. Данас свиће нека нова зора, буди се неко ново вријеме, долазе неке нове генерације, рађају се нека нова воља и нада да ће српски народ, без обзира гдје живи, без обзира какве су административне баријере, границе, линије, чувати и његовати своју традицију и културу, причати истим језиком, вјеровати у Бога и бити поносан на оно што јесте. И тиме неће угрозити и угрожавати било кога, али неће дати ни да нас било ко потире, брише или заборавља. А тај заборав је гори од физичке смрти и тај заборав је најчешће долазио од нас самих, од нашег народа и од наше државе. Али вјерујем да је то вријеме далеко иза нас и да данас дувају неки бољи вјетрови. Да је данас чистије небо над Србијом и свакако безбједније – поручио је министар одбране.

Он је додао да ће се потрудити да се на наредном Сајму завичаја још даље и гласније чује српски језик и да тога не треба да се стидимо.

– Проглашавам свечано отвореним пети Сајам завичаја, а завичај нам је свуда гдје причамо нашим језиком и пишемо нашим писмом и српски размишљамо. Завршавам овај говор можда најљепшим стихом из наше дивне химне – Слога биће пораз врагу! Живјела Србија – рекао је министар Вучевић.

Обраћајући се медијима, министар одбране истакао је да манифестација показује да идентитетска питања, култура и заједништво не могу да буду спутани неким административним мерама и баријерама и да не може да нам буде забрањено да причамо истим језиком, да имамо исту културу, веру и традицију.

– Нови Сад и Војводина су природно мјесто за овакав догађај, јер је Војводина подручје гдје су увек биле присутне миграције, гдје су људи долазили из различитих крајева и доносили са собом специфичности наше укупне културе. Драго ми је да је Нови Сад домаћин за све наше сународнике из Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, са распетог и мученог Косова и Метохије, из Хрватске и Црне Горе, али и из Мађарске и Румуније – рекао је министар Вучевић и додао да тиме никога не оспоравамо, него само поштујемо себе и поштујемо друге, чувамо наш заједнички идентитет и културу и то не могу да нам забране.

Селаковић: Сајам завичаја заслужује подршку државе!

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић истакао је да је у ратним вихорима у Нови Сад, Војводину и Србију дошао наш народ с простора бивше Југославије и да су им тамо одузимали имовину, животе најмилијих, протјеривали их и узимали све што су они и њихови преци читавог живота стицали.

– Међутим, једну ствар народ није дао да му се узме – српски национални идентитет, који се данас негује, али његују се и локалне, завичајне различитости, оне које чине српску културу.

Селаковић је рекао да различитости чине богатство српске културе наводећи је да је 2024. посвећена јубилејима – 200 годишњици рођења Стјепана Митрова Љубише и Бранка Радичевића.

– Убjедили сте ме да потпредсjеднику Владе и министру одбране Милошу Вучевићу предложим да оваква манифестација добије и озбиљну подршку Републичке Владе, јер завређује да се његује на државном нивоу.

Гујон: Србија не заборавља браћу преко Дрине!

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је истакао да је велика част бити на сајму гдје у Србији из цијелог региона представљају своје обичаје традицију и гастрономију.

– Знам да међу вама има доста људи који су нашли свој дом у Новом Саду у Футогу, у Београду, нашли сте свој дом овдје зато што нисте могли да останете ондје гдје сте се родили, зато што неки људи вас нису хтели за комшије –  истакао је Гујон.

Према његовим речима, Србија је богатија са крајишком културом, обичајима и традицијама.

– Неки су мислили да тако што су вас протјерали, да су тиме угасили крајишку пјесму, угасили крајишке традиције, угасили крајишко срце, не слутећи да ће то срце постати још веће на мјесту где је вољено, овдје у Србији- нагласио је Гујон и додао да Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону подржава разне крајишке манифестације и окупљања.

Гујон је навео да је Србија вођена идејом предсједника Александра Вучића која каже да Срби имају једну матицу и да треба да покаже бригу о свим Србима где год да живе.

– Нема ниједно мјесто гдје Србија није уложила у један вртић, у једну школу, у један дом здравља, тиме Србија показује колико сте им важни, колико су наше везе нераскидиве –  поручио је Гујон.

Ђедовац: Подстичемо духовно јединство српског народа 

Присутнима се обратио и домаћин скупа директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац. Он је истакао да је покрајинска влада најзаслужнија за одржавање ове манифестације.

– Присуство високих државних функционера показује да држава Србија високо цијени значај ове манифестације, али и рад Фонда и подршку коју пружамо избјеглим и расељеним лицима у Војводини, као и Србима у Региону.

Ђедовац је истакао да је Сајам завичаја постао један од највећих и најзначајнијих регионалних смотри традиције, културе, фолклора, привреде, стваралаштва у најширем значењу те речи. Он је истакао задовољство што је на сајму присутна и СПЦ.

– У вијековима ропства српска црква је била несумњиво најзначајнији чувар националног индентитета, језика и писма. Да није било СПЦ данас вјероватно не би било ни српског језика ни писма. Српска заједница живи у свим земљама региона и ми на овај начин подстичемо да српски народ живи у духовном јединству на јединственом културном и привредном простору. Осим јачања привредне, туристичке и културне сарадње уз регионално повезивање Срба, сајам завијача значајну пажњу посвећује дјеци и омладини. Очување традиције обичаја, промовисање језика и ћириличног писма, пјесничких, музичких и фолклорних садржаја, све се то преноси младом нараштају и повјерава на чување – рекао је Ђедовац закључујући да је због свега наведеног, сајам завичаја један од најзначајнијих програма које реализује Фонд за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

У Новом Саду сви су своји на своме

Према ријечима замјеника градоначелника Града Новог Сада, Игора Црнобарца, није случајно што је управо Нови Сад домаћин оваквог сабора.
 – Наша српска Атина постала је нови дом за многе који су остали без свог огњишта услед ратних дешавања, а ја сам сигуран да се сви они у Новом Саду осјећају као свој на своме – закључио је Црнобарац.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић додао је да ове године ту нису само завичајна удружења него и представници институција.

– Искористићемо овај ‘Сајам завичаја’ за међусобно повезивање представника институција из Србије и региона и тако искористити прилику да повежемо и наше привреднике, а све у циљу очувања наше традиције и културе – казао је Софић.

Драпић: Љубиње у новом руку!

Први пут на сајму завичаја представиле су се три херцеговачке општине: Билећа, Љубиње и Берковићи.

Према ријечима начелника Стева Драпића општина Љубиње се представила са својим аутохтоним производима. Поред вина и ранике представљени су производи од бијелог лука (Фармавит), херцеговачког биља (Љекобиље и Хети), а представљена је и најбоља мортадела у региону (Имел).

Драпић је истакао да је примарни циљ у овој години реконструкција главне улице у Љубињу, ради се на проширењу водоводне мреже ка селу Градац, као и асфалтирање пута којим ће се убудуће моћи доћи асфалтним путем до страдалничког мјеста и јаме Капавица. Поред тога, планирано је и уређење централног градског трга који се налази између стамбених зграда.  Планирано је асфалтирање једне приградске улице и одвођење оборинске канализације и план је да се добави једно ново возило за градску чистоћу.

Драпић је рекао да се очекује наставак радова на проширењу преосталих осам километара пута између Љубиња и Стоца, као и да се нада да ће у наредном периоду ова општина добити прилику да се у њој направи соларна електра и вјетропарк што ни значајно утицало на већи буџет локалне самоуправе. Као важан резултат у протеклој години Драпић је истакао обновљену зграду Дома здравља, док се у овој години очекује обнављање општинске зграде. Ријеч је о објектима који су веома оштећени током земљотреса.

Самарџић: Захваљујући покрајинском Фонду изградићемо капелу у Берковићима!

Бојан Самарџић, замјеник начелник општине Берковићи је истакао да је циљ најмање локалне самоуправе Источне Херцеговине боља веза са дијаспором.

– Веома смо захвални нашим домаћинима Фонду за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону и директору Ђедовцу јер су показали разумијевање и одлучили да помогну изградњу градске капеле. Ријеч је о помоћи вриједној 50.000 евра у грађевинском материјалу – рекао је Самарџић.

Он је истакао да је Влада Републике Српске обезбиједила средства, али да још нису расписани тендери за објекте који су највише страдали у земљотресу.

Додао је и да је план локалне самоуправе да се у наредном периоду Берковићи препознају као атрактивна туристичка дестинација, а да бројни културни споменици и природне љепоте.

– Берковићи су познати по некрополама стећака Радовац, Љубљеница, Поткук, као и по бројним храмовима. За љубитеље активног туризма веома је атрактиван параглајдинг са Трусина, а природну оазу чини и језеро у селу Дабрица. 

Вујовић: Уз помоћ Владе Србије надамо се да ће Билећа изаћи из минуса!

Начелник Веселин Вујовић је рекао да је циљ да општина Билећа на Сајму завичаја представи своје производе, али и да искористи прилику да се повеже са другим заједницама и да се на тај начин успостави привредна и културна сарадња, не само са инстутуцијама у Србији, него и из региона. Он је истакао да је највећи проблем Билеће наслијеђени дуг у општинској администрацији у којој је био запослен превелики број људи.

– Веома смо захвални на великој помоћи коју имамо од стране Владе Републике Србије и предсједника Вучића. Имамо обећања да ћемо у наредном периоду добити помоћ од 1,9 милиона евра. Тај новац би послужио да се санира општински буџет, да се прошири вртић, реконструише библиотека која је оштећена у земљотресу, као и да се настави иградња водовода у МЗ Баљци. Надамо се да ћемо уз помоћ Владе Србије и средства која ће Влада Републике Српске  додијелити  као стимулацију за смањење броја запослених у локалној администрацији доћи у ситуацију  да убудуће општина нормално функционише.  

ЗУ „Сава Мркаљ“ представило изложбу „Велебит, век после…“ 

Завичајно удружење Сава Мркаљ које са успјехом годинама предводи неуморна Зорица Влајнић препознатљиво је по Фестивалу фолклора Срба из региона који се традиционално крајем сваке године одржава на сцени новосадског Српског Народног позоришта. Ове године на реду је јебиларни десети Фестивал.

На овогодишњем Сајму завичаја ЗУ Сава Мркаљ је представило веома занимљиву изложбу од називом „Велебит, век после…“ аутора др Радивоја Симоновића и Даре Чуде. Чувени српски љекар и фотограф др Радивој Симоновић је у периоду од 1904. до 1938.  године  одлазио на Велебит и проучавајући геологију направио велики број фотографија, а та иста мјеста је вијек касније обишла и Дара Чуда. Поређење фотографија на најбољи начин приказује и судбину тог данас пустог простора.

Ћиро Личка Калдрма Дрвар

Чувари Личке традиције били су запажени и на овом Сајму завичаја, што због традиционалних ношњи, што због пјесме која се могла чути са њиховом штанда. Прошле године у октобру мјесецу на дан крсне славе Покров Пресвете Богородице (слава и њихових села: Личког Тишковца, Личке Калдрме, Завлаке, Шевине Пољане и Торбичког Вагана) прославили су и деценију постојања.

Удружење Личана Лика Суботица

Удружење је успјешно промовисало своје активности као што је манифестација ,,Дани Николе Тесле у Суботици и презентовали су разне рукотворине (личка капа, шареница, сувенири, личке цокље, мале торбице…). На њиховом штанду се могла дегустирати личка баса и уштипци. Личани ускоро дочекују и многобројне госте на традиционалном Личком прелу.

Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније Београд

И на овогодишњем Сајму завичаја представили су се Банијци из Београда. На њиховом штанду могли су се видјети ткани пешкири, оригинална банијска ношња, стари предмети донесени са Баније, пробати домаћи производи. Пјесма није изостала јер ово удружење може се похвалити са успјешном мушком и женском пјевачком групом.

Завичајно удружење Банија Суботица, Бајмок и Бачка Топола

Штанд Банијаца се сјевера Војводине увијек буде посјећен због банијских производа које ови велики домаћини и домаћице припреме. Након домаћих производа, услиједи домаћа ракија, и наравно завичајна пјесма удружена са земљацима из Београда. Поред неколико издања књига које су представљали и на претходном сајму, ове године промовисали су и ЦД са традиционалним пјесмама.

Савез српских удружења Севернобачког округа

У оквиру штанда Савеза представили су се Удружење избјеглих и досељених Срба – Бајмок, Клуб избеглих, прогнаних и досељених лица „Завичај” Пачир , Завичајна заједница Република Српска – Суботица, Завичајно удружење „Херцеговина” – Суботица, остала удружења која су чланови Савеза су имали самосталне штандове. На штанду је све вријеме ишао снимак Завичајних дана које Савез успјешно организује већ неколико година. На овом штанду се могло видјети много младих чему је допринио и новоизабрани предсједник Мирослав Каран.

Завичајно удружење Далмација и СКУД Извор Станишић Суботица

Током године Далматинци из Станишића и Суботице вриједно раде на очувању традиције и културе далматинских Срба. Организују квалитетне концерте, предавања, промоције књига и изложбе. Та посвећеност се увијек осјети и на Сајму завичаја, када се може сазнати које су њихове предстојеће активност, иако смо и ми многе посјетиоце њиховог штнада затекли због далматинске пршуте, сира, гирица и вина. И све то зачињено са пјесмама чији вас стихови проведу кроз Далмацију.

СКУД Извор из Станишића је наступио и културно-умјетничком дијелу програма, а посјетио их је и градоначелник Суботице Стеван Бакић.

Савез крајишких удружења

Предсједница Савеза Ранка Срдић каже да се воде девизом „заједништво без ситних користи”. Из тог разлога сваке године све више удружења се прикључује Савезу како би заједничким снагама очували духовност, традицију, културу и помогли онима којма је помоћ потребна.

Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла

На Сајму завичаја срели смо се и са великим завичајним прегаоцем Николом Везмаром, предсједником завичајног удружење Крајишника „Никола Тесла“ и творцем престижног фестивала изворне пјесме “Крајишки бисери” који се традиционално одржава у Пландишту, а које је у октобру прошле године имао своје јубиларно 20. издање.

Удружење Славонија у срцу Београд

Славонци као и сваке године представе се у најбољем свјетлу. Славонке са поносом представе ручне радове, храну, а поред тога што су добре домаћице промовисале су и своје књиге. Посебна атракција ове године на њиховом штанду је била тара за ткање Милене Жарковић. Сви заинтересовану су могли да пробају како се тка, а најавиле су ускоро и ткалачки курс у њиховим просторијама у Београду.

КУД Марко Орешковић Бачки Грачац

КУД у Бачког Грачаца неуморно ради из године у годину. Вриједно чувају традицију и преносе је на млађе генерације што су показали и овом приликом многобројним подмлатком који је красио њихов штанд.

КУД Вук Караџић Чонопља

Милка Боснић и КУД Вук Караџић прави су примјер како не само континуирано, већ и квалитетног рада. Све мање је људи који се баве фолклором, да успијевају да очувају изворну и аутентичну ношњу, игру и пјевање. Ово културно-умјетничко друштво заиста води рачуна о томе.

ЗД Ђорђе Војновић и Кордун Изворна група Инђија

Завичајно друштво и Кордунаше веже велико пријатељство. Реализују многе наступе широм Србије, претходне године су им имали око 20. Овом прилоком су представили и свој часопис Канделабар. И поред тога што су усмјерени на очување традиције, прати и савремене токове и организују манифестације за своје суграђане разних узраста. Они су увијек расположени и распјевани,  стога је и на њиховом штанду била пријатељска и весела атмосфера.

Завичајно удружење Подгрмеч Житиште

Ово Удружење озбиљно схвата паролу да на млађима свијет остаје. На њиховим манифестацијама увијек омладина буде најбројнија. Његују пријатељске односе са земљацима из других удружења, и користе сваку прилику да посјете завичај и помогну својим комшијама и земљацима.

Српски ратник

Удружење бораца, инвалида и ветерана Српски ратник представило је свој истоимени часопис који излази већ четврту годину, а представљала га је уредница Драгица Годић.

Удружења избеглих, расељених и досељених лица „Завичај“ Београд

Удружење Завичај учествовало је на многобројним манифестацијама претходне 2023. године и свој рад су промовисали на Сајму. Из Београда је дошао велики број њихових чланова, као подршка предсједнику Удружења Ненаду Абрамовићу и са жељом да проведу дан са земљацима и успоставе неке нове контакте за сарадњу што и јесте циљ ове манифестације.

 Сијело Тромеђе Стрмица

Манифестација која негује фолклорну традицију Срба на специфичном географском и културном простору Босне, Лике и Северне Далмације, већ годинама важи за најзначајнији догађај који промовише народне обичаје, песму и игру и крајишких Срба. Многобројни учесници хрле сваке године у ово село живописне природе и богате историје, смештено између Дерала и Орловице, на самој граници Хрватске и Босне и Херцеговине. Долазе најбољи ојкачи да, на традиционалан начин, без музичке пратње, међусобно укрсте гласове и тиме одмере снаге.

 КУД Вук Стефановић Караџић Бачка Топола

СКЦ “Вук Стефановић Караџић“ основан је 21. фебруара 1990. године у Бачкој Тополи са циљем да његују културу српског народа и чувају традицију предака.  У склопу центра формиране су фолклорне секције, пјевачке групе, велики народни оркестар, музичка школа, секција за изучавање народних обичаја и секција за израду народне ношње. Посебна пажња поклања се тачном запису обичаја и његовању изворног облика стваралаштва. Имали су запажен наступ током културно-умјетничког програма

Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР-а, 6. Личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35. Личке Ударне дивизије

На челу са предсједником Вељком Жигићем током године ово Удружење присуствује многим обиљежавањима важних датума у народноослободилачкој борби и помена страдалих у борби за слободу. Свој рад су промовисали и на Сајму са жељом да и млађе генерације препознају значај оваковог удружења.

Завичајно удружење Личана Никола Тесла Апатин

Чувени Лички вишебој у Бањи Јунаковић дуги низ година окупља Личане и њихове пријатеље. Надметање у традиционалним играма, прелијеп амбијент и добри домаћини чине да ова манифестација буде изузетно посјећена.

Бољи је живот у Србији, него у Америци

На Сајму завичаја срели смо и Зорицу Петровић рођену Матовић која је са породицом одлучила да се врати из Њујорка и да у Србији почне нови живот.

– Моја мајка је у потрази за бољим животом отишла у Њујорк, а ево дошло је вријеме да се ја са породицом вратим у земљу својих предака. Искрено, јесте на западу већи животни стандард, али мислим да је живот у Србији неупоредиво квалитетнији поготово за породичне људе са малом дјецом.  

Куљић: Угостимо пет пута више гостију него што имамо становника!

Гојко Куљић је један од најактивнијих људи које смо срели на Сајму завичаја. Поред тога што је отац шесторо дјеце, већ годинама предводи КУД „Јован Дучић“ из Нове Гајдобре и организује једну од најпопуларнијих гастрономских манифестација Сач фест.

– Поводом 20 година постојања КУД „Јован Дучић“ организовали смо у хали Тиквара у Бачкој Паланци велики концерт на коме је учествовало више од 240 играча, а подршку нам је дао истоимени КУД из Требиња, КУД „Младост Залужани“ из Бањалуке, братску КУД „Благоје Паровић“ из Гајдобре и Куд Абрашевић из Бачке Паланке. Ми смо село које има свега 1.000 становника, а имамо 80 играча и то један број мушких и женских чланова. Подијељени су у четири категорије и то млаши и старији дјечији, извођачки и рекреативни састав. Кореографи су Иван Дамјанац и моја ћерка Наташа Куљић, а на репертоару је 12 кореографија из Србије.

Када је ријеч о сач фесту, манифестацији на којој се сваке године окупи више од 100 екипа из земље и региона, Куљић је истакао да су добили сертификат „најбоље из Војводине“  од покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

– Манифестација која је основана прије 12 година је постала до те мјере да у наше село које има 1.000 становника за ту прилику дође више од пет хиљада гостију. Прошле године се такмичило 105 екипа, а ове године ће бити одржана 19. маја и за очекивати је да буде још масовније. Мада још нисмо званично расписали позив већ се јавио велики број екипа. сада имамо. 

РЕВЕНА – Гастрономска хуманитарна манифестација у Бачкој Паланци

Миро Мијатовић годинама предводи удружење Ревена из Бачке Паланке. Ово удружење на празник Сретења већ 15 година на Багремари пече бика на ражњу. Сав приход од продаје меса иде у хуманиутарне сврхе, а ове године биће уручен Друштву за помоћ Ментално недовољно развијеним особама (МНРО) Бачка Паланка.

Лучић: Историјска година за Нову Гајдобру

На сајму завичаја представила се МЗ Нова Гајдобра кроз више организација. Удружење АТОС (Афирмација, Традиција, Омладина, Спорт), Удружење Јелече из Нове Гајдобре и пар самосталних пољопривредних произвођача са својим производима.

Младен Лучић, предсједник МЗ Нова Гајдобра рекао је да је ова година историјска, јер ће након више од пола вијека ово мјесто добити потпуно уређене нове зграду мјесне заједнице у склопу које ће бити канцеларије, али и свечана сала прилагођена потребама за окупљање мјештана за разне прилике.

– Храм Светог Василија Острошког у Новој Гајдобри је функционалан, али очекујемо да у току ове године буду завршени сви грађевински радови – рекао је Зубац.

Он је истакао да ће у наредним годинама фокус бити усмјерен на градњу мање спортске сале.

ЦРВЕНЕ БЕРЕТКЕ

Међу учесницима новосаддског сајма било је и Удружење ветерана Црвене беретке. По речима Жике Ивановића, председника овог удружења, ангажовани су око збрињавања социјалних случајева припадника црврних беретки као и породица њихових погинулих чланова. Брижност имају и за најмлађе, те су поделили новогодишње пакетиће на Бусијама и у Футогу. Такође били су дарежљиви и за Светосавски дан за школарце на Бусијама и у Чачку. Ивановић напомиње и то да су успешни оранизатори  Ветеранског вишебоја које се одржава на на Фрушкој Гори од 17. До21. септембра.

ВЕТЕРАНИ  СА КОШАРЕ

Удружење Ветерана Кошаре и ове године, као и сваке претходне, учесници су Сајма завичаја. Иван Антић, председник овог удружења, напомиње да имају јако лепу сарадњу са Фондом за избегла и расељена лица. Учесницима Сајма представили су и књиге, које поближе описују догађаје на караули Кошаре 1999. године.

БАНАТСКО ВЕЛИКО СЕЛО

Мештани Банатског  Великог Села богато су се представили у Новом Саду. Већ традиционално биле су присутне жене из Удружења Орхидеја представљајући се својим ручним радовима. Такође били су и представници Удружења грађана Крајишки вишебој који у свом селу сваке године успешно организују  надметање у  дисциплинама  надвлачење конопца, трка по брвну, пењање уз стожину, бацање камена са рамена… Великоселци су се пресдставили и уметничким сликама са мотивима свог места сликаним на сеоској ликовној колонији. Представила се и великоселска Дестилерија Хуберт 1924 са природним ракијама и ликерима. Да све одише песмом и игром побринули су се чланови Културно уметничког друштва „Марија Бурсаћ“ који су били учесници званичног  програма на новосадском сајму.

ИЗ ГОРЊЕГ КУСЦА У НОВИ САД

Бобан Јанковић је заједно са супругом Виолетом на новосадски Сајам Завичаја дошао из села Горње Кусце, које се налази у општини Ново Брдо, на Косову и Метохији. Брачни пар из српске јужне покрајине одушевљен је организацијом новосадског Сајма. Општину Ново Брдо успешно представљају у својим делатностима којима се баве.

–  Циљ нам је дружење и размењивање мишљења са онима који се баве сличним занимаљима. Супруга Виолета продаје ручне умотворине и накит, које сама израђује. Ја се представљам домаћом ракијом од дуња, мушмула, јабука, шљива и крушка. Воћке су из мог малог воћњака. Учествујем на такмичењима, освајам награде. Користим традиционалан начин прављења ракије. Користим искључиво здраве плодове јер онај плод који не можете да поједете, не иде ни за прављење ракије – рекао је Јанковић

АПАТИНСКА ЦАЗРА

Културно уметничко друштво „Цазра“ из Апатина бави се очувањем српске традиције и културе кроз  фолклорне игре и изворне песме свих простора где су живели и где живе Срби. Овакав богат музички опус редован су репертоар на њиховим наступима. „Цазру“  чине играчки ансамбли више узрастних категорија, као и женска и мушка певачка група „Етна“ и „Ороз“. На овогодишњем Сајму представљали су се ручно рађеним ношњама.

ЗАВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ СРБА КОРИЈЕНИ

У свом шеснаестогодишњем постојању Завичајно удружење Коријени из Сомбора има се чиме лепим похвалити обзиром на своја активна учешћа у бројним дешавањима на пољу неговања српске културне баштине. Мићо Тришић, председник Коријена, на Сајму у Новом Саду подсетио нас је на бројне манифестације које се дешавају у њиховој организацији. Тако, набројао је Илиндански сабор,који је и везан за славу Коријена, пливање за Часни крст, дочек Православне нове године, манифестацију „Оловка пише срцем“. Напоменуо је да ускоро предстоји и традиционални Васкршњи сабор, који се увек организује у сусрет Васкрсу, празнику над празницима.

ЦРВЕНИ КРСТ

Црвени крст Новог Сада  има одличну сарадњу са свим удружењима. Кажу да им је част  и радост да свима на Сајму покажу које су то акције помагања и збрињавања у невољама. Покреће их енергија и хуманост помагања људима.

ДИМИТОР ОКУПЉА МЕДЉАНЦЕ

На Видовдан, пре 23 године основано је удружење „Димитор“. Ово удружење које се сврстава међу најстарија крајишка удружења води Дејан Лисица, досада најмлађи председник. На Сајму у Новом Саду упознао нас је ближе са Удружењем Димитор.

–   Сви наши чланови имају везе са Медном. Или су рођени тамо или је неко наш тамо рођен. Вучемо заједничке корене. Осим чувања кутуре и традиције, трудимо се да одржавамо контакт са људима из нашег краја, да остајемо у што бољим односима и на добробит свих. Једна од тежњи је да се  удружење подмлађује како би се уводила и наша деца и деца наше деце да буду чланови.  Медна тако директно живи у нама. Одлазимо у Медну, обнављамо куће… Такође бавимо се хуманитарним аспектом – купујемо и поклањамо земљишне  парцеле људима који ће се у Медну населити и тамо живети и настанити  са својом породицом. Поклањамо и онима који би се вратили, а и онима који тамо живе, а немају довољно услова за живот. Поготово онима који су остали без родитеља, па су им потребни почетни услови за живот. Неко од нас поклања део своје парцеле да би други имали – с љубављу о свом завичају говори Дејан  Лисица.

НАКОВЧАНКЕ НА „СВОМ“ ТЕРЕНУ

„Када смо на Сајму у Новом Саду као да смо у нашем Накову“ рекле су у глас и  са осмехом добродошлице на свом штанду дочекале су нас расположене, гостопримиве и лепе Наковчанке. На богато постављеној трпези старих српских јела биле су цицвара, кљукуше, пите, кисели колачићи, омач, кисели купус… Они који су пробали укусна јела, тражили су и репeте. И било је.

ББ РАДИО

Регионални ББ радио из Бачог Брестовца један је од ретких радио станица у Србији која на својим таласима кроз музику и причу промовише културу Срба крајишника. Свој програм емитују на 89,7 и  104,8 MHz или преко интернета на адреси https://www.bbradio.rs

Удружење Кордунаша, потомака и пријатеља Кордуна

Удружење Кордунаша, потомака и пријатеља Кордуна представило је на Сајму завичаја две књиге и ДВД Кордунашке ојкаче, које су радили у сарадњи са повратницима на Кордун. Презентовали су ДВД са 15 песама и ДВД са видео презентацијом Кордуна, традиција и обичаја на Кордуну. Такође, промовисали су Сабор Кордунаша који је 18.05.2024. године у Београду и пројекат који носи назив Сава Мркаљ – Дани културе Срба Крајишника који организују од 2009. године са којим планирају да наставе и убудуће.

Удружење бораца Крајине у Републици Србији

За Удружење бораца Крајине у Републици Србији велики значај Сајма завичаја је у окупљању. Такође, Удружење је искористило прилику да покаже да Република Српска Крајина још увек постоји и председник удружења Милан Гаћеша је позвао све на заједништво и слогу јер се само тако може направити нешто добро и заједничко.

Удружење Огњиште Губин

Ово удружење је настало из жеље да се Губин не препусти забораву. Како су нам рекли чланови Удружења житељи Губина имају велики проблем, јер општина Ливно игнорише њихове потребе, док не могу да се обрате српским повратничким општинама Грахову и Дрвару, јер им територијално не припадају. Из тог разлога, основано је удружење које окупља људе који су родом или поријеклом из пет села Губинске парохије (Рујани, Чапразлије, Прово, Губин, Сајковић и Казанци), како би као правни субјекат могли дјеловати.
Пред њима је још пуно изазова, а веома су срећни што је прошле године у порти храма Успења Пресвете Богородице у Губину  освештан новоизграђени конак.

Удружење Граховљана и Ливњана и Удружење Огњена Марија Ливањска


Удружење Граховљана и Ливњана и Удружење Огњена Марија Ливањска заједно пар година уназад представљају ливањски крај и Србе тог краја. Удружења се баве очувањем традиције на подручју на којем функционишу. Организују скупове, посете и помоћ завичају. Удружење Огњена Марија Ливањска организује посете за помоћ очувању и сећању на жртве Другог светског рата који се догодио деведесетих година на подручју Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, као и помоћ обнови светиња у ливањском крају и помоћ мештанима који су се вратили.

Завичајни клуб Кордунаша

Завичајни клуб Кордунаша је један од најактивнијих. Осим завичајних окупљања познати су и по издавачкој дјелатности, а почетком марта организују и већ препознатљиву гурманску манифестацију – кобасицијаду.

Крајишки културно-историјски центар

У тежњи да се сачувају обичаји и биљежи историја српског народа Мирко Радаковић са успјехом предводи Крајишки културно-историјски центар и неуморно објављује књиге са крајишком тематиком. Овог пута на штандусмо затекли двије даме Марију Божић и Сњежану Станишић која је недавно припредила књигу „Бећарац Срба у западној Славонији”

Завичајно удружење Влашић Ловћенац

Завичајно удружење Влашић Ловћенац већ 13 година чува обичаје и традицију завичаја. Организују посете завичају односно планини Влашић, обележавање славе удружења, Влашићко прело у Ловћенцу, а крајем године имају поделу новогодишњих пакетића за децу чланова и пријатеља удружења.

Удружење грађана Сана из Старе Пазове

Удружење грађана Сана из Старе Пазове по пети пут учествује на Сајму завичаја. Ове године су окупили сва завичајна удружења која окупљају Сањане, то су ЗУ Бојиште, Јелашиновци, ЗУ Дабрана, потомака и пријатеља Дабра, ЗУ Сањана Грмеч Нови Сад и ЗУ Сањана Грмеч Бања Лука. Изложили су своју традиционалну храну, а 20.02.2024. године прослављају 20 година постојања и они су најстарије, првоосновано удружење. Баве се очувањем традције, песме, игара, обичаја, не дамо да се заборави и преносимо на нова поколења. Председник Скуштине удружења Бранко Маријановић истакао је да су проглашени од стране UNESC-а за чувара нематеријалног културног наслеђа, односно грокта, најстаријег испевавања грокталица на Динари.

Завичајно удружење Јањана из Футога

Завичајно удружење Јањана из Футога припрема се за облежавање славе удружења и прославу 15 година постојања. Редовни су учесници Сајма завичаја на коме представљају  своје обичаје, традицију, културу и ношњу, а нису изостали ни традиционални органски производи чувени јањски сиреви и кајмак.

Српски крајеви

Завичајни прегалац Славиша Рујевић води удружење “Српски крајеви“ које  је препознатљиво по истоименом часопису. На штанду се могла наћи брошура која говори о имовинским правима Срба у Федерацији БиХ, као и мајице са патриотским симболима и порукама. Према ријечима Рујевића већ су почеле припреме за организацију традиционалне ликовне колоније Путевима предака која ће се ове године одржати осми пут.

Medialink group из Темишвара

Media link group из Темишвара функционише већ 15 година на територији Румуније, српски медији су у питању. Ове одине славе 15 година од оснивања и у кадру групе налазе се радио станица на српском језику, четири српска ТВ канала, филмска продукција, музичка продукцијска кућа и кабловска мрежа. Од председника ове групе Жељка Аџића сазнали смо да се труде да одрже српски језик и традицију:
– Поносни смо на то да нас слуша 200.000 људи на територији Темишвара и ми смо највећи промотер нашег српског језика, културе и традиције на тим просторима – истакао је Аџић.

Завичајно удружење Крушево Брдо

Которварошки крај, његову културу и традицију, на овом сајму представљало је Завичајно удружење Крушево Брдо на челу са предсједником овог удружења Јерком Марићем, а на штанду овог Удружења организовано је дружење са члановима и пријатељима.

Удружење Крајишника Крајина Врбас

Удружења Крајишника Крајина Врбас, које предводи Горан Николаш, основано је 2011. године са циљем његовања и очувања традиције, културе и обичаја народа Крајине. За претходних 13 година Удружење је постигло значајне резултате и развило је добру сарадњу са педесетак сличних завичајних организација. Посебно су поносни на добру сарадњу са Туристичком организацијом Републике Српске и Бањалуке, а забиљежили су значајан број наступа за које су добили бројна признања.

Удружење срцем за Космет Бачка Паланка

Седам година у континуитету помажу наш народ на Косову и Метохији. Према речима председника удружења Луке Мандића, за сада су се определили за Општину Призрен, Ораховац, Велика Хоча. Одвајају средства и помажу 15 породица у Ораховцу, Великој Хочи и селу Драјчићи. Три пута годишње путују тамо и организују акције за децу. У марту текуће године планирају путовање у Ораховац и Велику Хочу где ће организовати дводневно дружење, спортске активности и едукативне радионице, као и помоћ породицама које помажу сваког месеца.

Завичајно удружење “Петар Кочић“ Апатин

Завичајно удружење “Петар Кочић“ Апатин долази редовно на Сајам завичаја ради дружења и повезивања са другим удружењима.

Неформална група жена Општине Ранилуг


Ова група се бави за равноправност женана нивоу општине и шире.

Општина Зубин поток


Општина Зубин поток представило је на Сајму завичаја Установу за културу Дом културе Стари Колашин и КУД “Мокра Гора“. Такође, представили су производе Земљорадничке задруге која се бави прикупљањем биља са терена Мокре Горе и од тога производе здраве сокове, чајеве и друго.

Фудбалски клуб “Крила Крајине“ Бачка Паланка

ФК Крила Крајине је фудбалски клуб из Бачке Паланке. Основан је 2001. године, а тренутно наступа у Војвођанској лиги Север, четвртом рангу фудбалског такмичења

Академија фудбала Ачко из Добој

Други пут су на Сајму, наступају са Фудбалским клубом “Крила Крајине“ Бачка Паланка са којим се побратимила.

 

Општина Дрвар

Општина Дрвар по пети пут прати Сајам завичаја у Новом Саду, а од начелнице Општине Душице Рунић сазнали смо какве манифестације су планиране у Дрвару у овој години:
– Ово нам је прилика да оснажимо стара пријатељства и стекнемо нова. На штанду Општине Дрвар, поред наше традиционалне ракије Дрене, пекмеза од дрењине, и ношње по којој је наш крај познат, представљамо календар манифестација на подручју Општине Дрвар у овој години и користимо прилику да позовемо све људе који су знатижељни. Ове године обележавамо три значајна јубилеја 80. године Десанта на Дрвар, 100. рођендан КУД “Мира Лукач“ и 100. рођендан Фудбалског клуба “Борац“, тако да нас до лета чека велики број манифестација уз оне наше традиционалне које одржавамо сваке године, истакла је Рунић.

Удружење грађана “Светионик“ Бања Лука

Удружење грађана “Светионик“ Бања Лука представили су се са неколико пројеката од којих је најзначајнији “Није кућа на продају“ везан за заштиту права својине наших људи у Федерацији БиХ, затим пројекат изградње спомен-обележја Душку Трифуновићу у Славонском Броду и пројекат библиотеке “Коријени“.

Туристичка организација Општине Рибник

Општина Рибник ове године наставља са развијањем туристичког производа Црне Краљице. У протеклој години уређена је још једна стаза до Видиковца Соколовача, место на којем је, према легенди, краљица проглашавала витезове. У плану је ове године да се ради нови производ под тим брендом, а то је Црно пиво Црне Краљице које би у себи имао трњину – црни трн.

Културна заједница Крајине


Културна заједница Крајине је у току 2023. године организовала и учествовала на 48 манифестација, од којих је 24 било у пуном профилу са секцијама и клубовима:
– Све наше манифестације су ишле у том правцу да обележимо све историјски важне датуме и личности за српски народ. Имали смо у Приједору манифестацију “Светковање Огњеној Марији“, учествовали смо наступ у Пландишту где смо освојили треће место са нашом мушком певачком групом. Музичку секцију смо поделили на две групе, једну за етно певање, једну за изворно народно певање. Имамо неколико наших чланова који баштине то најстарије певање, а успели смо да активирамо једну млађу девојку која се бави тим певањем да нас научи примени тог певања. Такође, имамо у плану ликовну секцију за коју нам је потребан атеље, који до сада нисмо могли да обезбедимо, истакао је председник Културне заједнице Крајине Жељко Рабљеновић.
Културна заједница Крајине има велике планове који ће допринети очувању традиције, културе и језика српског народа. У том смислу, планирају да у 2024. години организују око 15 манифестација, које ће бити садржајно оплемењене. Обележиће Дан државности са Удружењем ратних-војних инвалида, организоваће Осмомартовски концерт, затим у мају планирају одржавање округлог стола на којем би тема била Важност српског језика и ћириличног писма за наше сународнике у региону, позвали би делегације које би дошле из региона са стручним кадровима, направили би трибину која би имала квалитет и након тога би издали Зборник радова. То ће бити један од најзначајнијих пројеката Културне заједнице Крајине заједнице Крајине. Такође, циљ Културне заједнице Крајине је да привуче младе људе који би се укључили у њен рад.

Заједничко веће Општине Вуковар

У оквиру Заједничког већа Општине Вуковар представило се Коло српских сестара Покрова Пресвете Богородице Дарда. Ово је једно младо удружење, основано 2020. године, организују прославе, прате цркву и иду на ходочашћа.

Удружење Врбљанаца Темерин

Темерин је општина која је након Другог свјетског рата савезном колонизацијом промијенила демографску слику. Велики број људи са простора БиХ, посебно Врбљана из некадашње општине Кључ се доселила на простор овог дијела Бачке. Тај број се додатно повећао након грађанског рата деведесетих, па је временом настало и Удружење Врбљанаца са сједиштем у овој општини. Удружење окупља земљаке из осталих мјеста у Србији са циљем очувања завичајног идентитета и прикупљања помоћи завичају.

Удружење грађана Змијање

Змијањци су се изградњом етно куће у Каћу показали као веома способни и вриједни људи, а према ријечима предсједника удружења Ђорђа Пантелића након подизања конака код манастира Соколово у наредном периоду фокус је усмјерен на увођење електричне енергије.

Удружење Петровчани Нови Сад

Петровчани обиљежавају 15 година рада. На сајму су угостили представнике Општине Босански Петровац, Општине Петровац Дринић, Удружења жена Наково и Удружења Петровчана из Новог Сада.

 

На штанду Савеза Срба из региона лист Српско коло и поштанске марке са ликом Саве Мркаља  

На штанду Савеза Срба из региона представљени су одштампани бројеви Српског кола, а предсједник удружења народни посланик Миодраг Линта уручио је представницима бројних завичајних удружења поштанске марке са ликом Саве Мркаља, првог реформатора српске ћирилице.

 

 

Текст и фотографије: Татјана Рађеновић, Драгана Шиповац, Драгана Бокун и Трифко Ћоровић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар