ПЕТИ САБОР БРАТСТВА ПЕКОВИЋ: Митрополиту Амфилохију повеља почасног члана

  • Традиционални сабор братства Пековић, пети по реду, одржан је 4. августа 2018. на имању манастира Светог Луке у Жупи Никшићкој.

Сабране чланове братства Пековић, који су пристигли са свих страна Црне Горе, Србије и разних крајева свијета, благословио је протојереј Василије Брборић, парох жупски. Он је са бројним братственицима и њиховим гостима освештао славски колач и жито и одслужио помен за преминуле Пековиће.

Потом је одржан пригодан програм, који је водио Радован Пековић, предсједник Друштва гуслара „Жича“ из Краљева. Он је захвалио Епископу будимљанско-никшићком Г. Јоаникију и игуманији Жупског манастира, мати Ефимији на благослову да се Пети Сабор братства Пековић одржи поред древне немањићке светиње. Казао је да се Пековићи од 2005. Сабирају, на сваке три године,из жеље и потребе да се што више зближе, међусобно повежу, да обнове сјећања и отму од заборава своје славне претке и историју, вјеру, културу и традицију, да шире братску љубав, да се друже и боље упознају.

Пети Сабор братства Пековић, поздравном ријечју, прогласио је отвореним Љубомир Пековић, предсједник братства, док се у име жупских Пековића, домаћина Сабора обратио проф. др Мирко Пековић.

Гост сабора био је проф. др Раде Филиповић, бивши министар СРЈ, који је надахнутом бесједом поздравио братско сабрање.

Програм су употпунили народни гуслари: Славко Горановић и Горан Перовић Цуца, те Никола Пековић на хармоници, који је познат из заједничког наступа са сестром Бојаном уз струне гусала, када су побједили у трећем серијалу такмичења „Ја имам таленат“, утемељивши нови музички правац на свјетској музичкој сцени.

Иначе, први Сабор братства Пековић организован је у горњеморачким Свркама 2005. године, други је одржан у Риђанима код Никшића 2008, потом у Дубровску у Дробњаку 2011. године, а у селу Пековићи код Биљановца прије четири године. Тада су Повељу почасног члана, највеће признање братства, уручили Високопреосвећеном Митрополиту црногорско-приморском Г. Амфилохију за исказану архипастирску бригу, љубав и изузетан допринос остварењу циљева братства.

 

Извор: СВЕТИГОРА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар