У Берковићима ће бити отворена дестилерија за љековито биље

  •  Општина Берковићи почела је преговоре с Канадским инвестиционим фондом о отварању дестилерије етеричних уља и закупу пољопривредних површина за производњу и прераду смиља и другог љековитог биља.

berkovici

„За сада постоје конкретни споразуми и ми смо већ неке површине дали под закуп и запослили одређени број људи. Ради се о много већем пројекту, конкретно од неких 200 хектара, гдје би се засадило смиље, а онда покретањем дестилерије, производила етерична уља и извозила на инострана тржишта“, наводи Ненад Абрамовић начелник општине Берковићи.

Додаје да се на подручју општине Берковићи производњом смиља за сада бави неколико индивидуалних произвођача.

„Нашим пољопривредницима, којима недостаје пољопривредних површина за производњу љековитог биља, ми смо спремни да изађемо у сусрет и дамо им у закуп земљиште. Оно најважније што би се десило овдје у будућности јесте отварање погона дестилерије за прераду тог љековитог биља. Није још ништа званично, али ја се надам да смо на добром путу да то завршимо“, истакнуо је Абрамовић.

У Канадском инвестиционом фонду наводе да с начелником Абрамовићем имају одличну сарадњу те амбициозне планове за будућност, поготово на пољу агрокултуре, али и других пројеката који се укажу.

Они кажу да су се одлучили за Берковиће након што су сазнали да је смиље из Херцеговине најквалитетније, а планирају да улажу и у друге пољопривредне културе, као што је, рецимо, шипак те у здравство и електричну енергију.

Извор: П. МУЦОВИЋ / Аваз

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар