Дрво будућности засађено у Берковићима

  • Дрво будућности, кинеско дрво Пауловнија стигло је и у Херцеговину. Прва локација на којој је засађено налази се на територији општине Берковићи. Кажу да ово дрво расте брзо а у Берковићима ће се користити за огрев.

pauvlonija1

Први приходи од овога дрвета очекују се за пет година. Надамо се да ће ово дрво постати бизнис у Херцеговини а први су га засадили, ко ће други него Дабрани. И наша екипа била је на планатажи гдје је засађено око 400 садница овога дрвета.

Зашто садити Пауловнију?
Научници кажу Пауловнија је дрво будућности! Пауловнија је најбрже растуће дрво на свијету. Таква садница знатно смањује ризик од напада болести и инсеката. У првој години може да порасте и до 6 м у висину и 12 цм у обиму. Дрво Пауловније може у року од девет година достићи 20 м висине и 40 цм обима. Од једног стабле може се добити више од 1 м³ кубног дрвета високог квалитета.

Плантажа Пауловније у Берковићима засађена је 10. јуна ове године, власници су спровели систем наводњавања кап по кап.

pauvlonija2
Висока отпорност на сушу, непретенциозност према саставу тла и широки распон температура за узгој чини врсту Пауловнија врло траженом на свјетском тржишту. Стварање хибрида омогућава њихов успјешан узгој у различитим климатским условима. Пауловнија није захтјевна биљка у погледу квалитета земљишта. Сва су земљишта погодна осим мочварног тла. Успјешно расте до 1000 метара надморске висине.

Дрво Пауловнија је лако и истовремено изузетно чврсто. Дрво једноставно омогућава све врсте обраде. Свијетло је и лако се боји. Користи се за израду намјештаја, фурнира, скела и плоча, играчака, сировина за папир, биолошка горива и сл. Добар однос јачине/тежине чини дрво Пауловније незамјењивим у бродоградњи, авио-индустрији, изради дасака за сурфовање, изради приколица, итд.
Дрво Пауловнија се брзо суши на ваздуху (без пећи), те задржава мало влаге (до 10-12%). Дрво је фине структуре, свиленкасто-глатке површине, без мрља (чворова). Водоотпорно је и има изузетне акустичне особине што га чини врло цијењеним и траженим за израду музичких инструмената. На мјесту гдје је стабљика одрезана формира се нова, те нема потребе пресађивањем Цвијетови су лијепи, богати нектаром и антиоксидансима Листови апсорбирају 10 пута више емисије угљикова диоксида него друге врсте дрвећа. Пауловнија црпи и акумулира тешке метале из земље те обнавља тло након ерозије . Изразито погодна за украсне сврхе у парковима и градовима.

Извор: Херцег ТВ/ БОЈАН НОСОВИЋ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар