У Берковићима ће се градити ВЕ Хргуд вриједна 60 милона еура

  • Вијеће министара БиХ је утврдило Приједлог споразума о зајму и пројекту између КфW-а, Франкфурт на Мајни (КфW), и Босне и Херцеговине, коју представља Министарство финансија и трезора (зајмопримац), и Републике Српске, коју представља Министарство финансија, и Електропривреде Републике Српске (ЕРС) (агенција за извршење пројекта) у износу од 60.000.000,00 еура – Вјетропарк Хргуд, с Основама за закључивање овог споразума.

vjetropark

Изградњом Вјетроелектране Хргуд Република Српска ће добити први објекат овог типа, којим ће се производити енергија из обновљивих извора. Вјетропарк Хргуд бит ће грађен у општини Берковићи и имат ће 16 вјетротурбина укупно инсталисане снаге од 48 МW и са годишњом производњом од 126 ГWх.

У овај подухват са својим инжењерима упустит ће се Електропривреда РС која је прошле године добила концесију на 50 година. Према концесионом уговору држава ће да добија 3,6 посто од укупних прихода ВЕ Хргуд.

Прва жена Електропривреде РС Бранислава Милекић је у једној од изјава казала како су годину дана вршена мјерења од стране консултанта којег је изабрала КфW банка. Према њеним ријечима изградња вјетропарка трајала би три године, гдје би се, с обзиром на релативно висока улагања, инвестиција могла исплатити за 10 до 12 година.

Извор: акта.ба

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар