У Београду служен парастос убијеним ливањским Србима

  • Парастосом у Цркви Светог Марка у Београду данас је почело обиљежавање 74 године од усташког злочина над 1.600 Срба у Ливну током Другог свјетског рата.

[arasto

Парастос, коме је присуствовало 70 људи, служио је отац Мирко Јамеџија, пријератни ливањски парох, рекао је Милош Дамњановић из Удружења Огњена Марија Ливањска.
Отац Јамеџија је позвао окупљене да одрже сјећање на пострадале и да не прекидају везе са крајем из којег потичу.
Парастоси и молитвена сјећања за све православне Србе који су прије 74 године мученички настрадали од усташког терора у Ливну биће одржани и сутра у Новом Саду у 12.00 часова, 9. јула у Бањалуци, 30. јула на дан највећег страдања у Ливну, 31. јула у Губину и 3. августа у Челебићу, најавио је Дамњановић.
Парастосе организују Удружење Огњена Марија Ливањска и Парохија лијевањска, а потомци и поштоваоци српских жртава позвани су да присуствују поменима, саопштено је из тог удружења.
У данима око Огњене Марије 30. јула, у ливањском крају усташе су 1941. године убиле око 1.600 Срба. Нека ливањска села остала су празна, а неки родови угашени.
На стратиштима Пролог, Камешница, Тушница, Борова глава, Копривница, Крузи, Трновац, школа у Челебићу, у јамама Самогред, Равни долац, Бикуша, Сухача… остала су тијела мушкараца, жена, стараца и ђеце. Њих 250 није навршило ни шест година.
Удружење Огњена Марија Ливањска, са сједиштем у Београду, окупља данашње и бивше становнике Ливна и Ливањског поља, њихове потомке, као и поштоваоце страдалих 1941. године.
Удружење постоји од 1998. године, а његов рад је обновљен у октобру 2012. године и покушава да окупи потомке српских жртава из Ливна.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар