Служен парастос за страдале у Придворачкој јами

  • У Придворцима је данас служен парастос за 13 Срба које су усташе бациле у Придворачку јаму у ноћи између 23. и 24. јуна 1941. године, а само три мјештанина су успјели побјећи са мјеста злочина. Бијегом са злогласне јаме, они су обавијестили остале комшије и спријечили масовнију ликвидацију српског живља из Требиња и околине.

IMG_5304
Парастосу код Придворачке јаме присуствовали су потомци убијених, као и мјештани овог требињског приградског насеља, те бројни грађани.
У име градске управе обратио се Рајко Ћапин, начелник Одјељења за борачко инвалидску заштиту у Градској управи, који је истакао да је овај злочин опомена будућим нараштајима, на оно што се догодило 1941. године.
„Овај злочин био је само најава свим злочинима који ће касније услиједити на овом простору. Придворачка јама је мјесто гордости и праштања, јер не смијемо никада заборавити страдања нашег народа и на нама је, који се окупљамо на овим светим мјестима да пренесемо онима који ће доћи из нас, кроз каква је страдања прошао наш народ. “ рекао је Ћапин.
Обраћајући се породицима страдалника код Придворачке јаме, Драган Ковач је подсјетио на Требињца, доктора правних наука Новицу Краљевића, који је организовао пренос посмртних остатака жртава ове јаме и захваљујући његовим ангажовању они су достојанствено сахрањени у Требињу.
„Захваљујући његовом стручном знању данас постоје записи на основу којих је познато гдје је сваки страдалнк ове јаме сахрањен“.
Момчило Јанковић, један од иницијатора подизања спомен капеле код Придворачке јаме, рекао је да су прије 74 године на свиреп начин убијени виђенији Срби из Придвораца и околине Требиња, а да извшиоци злочина, њихове комшије муслимани, потпомогнути усташама из Хрватске, никада нису кажњени.
„Овдје је почињен планирани злочин. Начин на који су они убијени је стравичан, а једини циљ им је био уништење нашег народа на овим просторима“.
Помен страдалим је служио свештеник Душко Шаровић.
ИЗВОР: Радио Требиње/ М.И.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар