СЛУЖЕН ПАРАСТОС И ОСВЕШТАН СПОМЕНИК СТРАДАЛИМА У СЕЛУ ЧАВАШ

  • У мјесту Чаваш, општина Равно данас је служен парастос и освештан споменик за 101 мјештанина овог села које су 1941. године убиле усташе.

ТРЕБИЊЕ, 11. АВГУСТА /СРНА/ – У мјесту Чаваш, општина Равно данас је служен парастос и освештан споменик за 101 мјештанина овог села којег су 1941. године убиле усташе.

Усташе из Стоца и оближњег села Горње Храсно убили су 11. августа 1941. године 101 мјештанина села Чаваш, од којих је 45 било млађе од 15 година, а убијени су и старци и жене, чак и дјеца у колијевкама.

Mjештани су 1956. године подигли споменик чавашким мученицима, и од тада је сваке године служен помен 11. августа, све до 1992. године када је село Чаваш поново запаљено, а споменик је миниран. Заједно са тадашњим епископом захумско-херцеговачким и приморским Атанасијем, мјештани села Чаваш су 1997. године покупили остатке тог споменика и пренијели у манастир Тврдош, гдје је споменик опет састављен и доведен у првобитно стање.

Уз помоћ Градске управе Требиње, Електропривреде Републике Српске, Хидроелектрана на Требишњици и многих донатора, мјештана села, направљена је реплика тог споменика и он је освештан данас.

Потомак страдалих мјештана Срђан Мијатовић рекао је Срни да је из његове породице у овом злочину страдало 20 чланова. „Од тих 20 страдале су и жене и дјеце. Од мог дједа страдала су дјеца, најстарије је имало 11 година, а најмлађе 10 дана“, рекао је Мијатовић.

Он каже да је данашње освештање споменика веома значајно, те да то што је село Чаваш, након 30 година добило струју, буди наду за боље сутра за ово село. Мијатовић је изразио наду да ће се у наредном периоду мјештани окупљати овдје, обновити куће те да ће се њихова дјеца и унучад вратити на огњиште. Он је упутио захвалност великом броју донатора који су помогли да се изгради споменик чавашким мученицима.

Након Дејтонског споразума, село Чаваш је припало општини Равно, прије 13 година у село су се вратили становници, који су живјели без струје и воде, а након 30 година ово село је добило струју.

Парастосу страдалима у селу Чаваш и освештању споменика присуствовао је велики број мјештана, потомака страдалих, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић, извршни директор за производњу и техничке послове предузећа „Хидроелектране на Требишњици“ Илија Таминџија и бројне друге личности из јавног живота.

Тренутно у селу Чаваш живе три становника.

 

Срна

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар