БОРС у Билећи: Формирање нових удружења је удар на борачку организацију

  • Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да ће формирање нових удружења и организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, који ће ђеловати у оквиру заштите борачко-инвалидских права, сматрати ударом на јединство Борачке организације.

064138
Он је истакао да је то порука Скупштине Борачке организације Републике Српске /БОРС/ одржане данас у Билећи и поручио да ће се адекватно одговорити уколико дође до формирања таквих удружења.
Савчић је нагласио да о методама одговора још није разговарано, али да је неопходно јединство не само у Борачкој организацији већ укупно јединство организација и удружења проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.
Савчић је истакао да је на Скупштини било ријечи и о запошљавању породица погинулих, РВИ и демобилисаних бораца, наглашавајући да су у протеклом периоду имали погрешан приступ.
„Базирали смо се на Закон о раду. Ту ми немамо шта да тражимо јер се законом регулишу међусобна права радника и послодавца“, рекао је Савчић.
Он је додао да се о том питању мора урадити нешто сасвим друго.
„Већ смо ступили у контакт са Министарством рада на који начин ћемо промијенити постојећу регулативу да учинимо послодавце обавезним да испоштују законска права и обавезу приоритета ових категорија“, рекао је Савчић и додао да БОРС не тражи ништа немогуће.
Савчић је истакао да је на Скупштини БОРС-а разговарано и о финансијском извјештају за протеклу годину о питањима из економског и социјалног положаја бораца, те друштвеног статуса борачке организације и сличним питањима која оптерећују рад Борачке организације и борачку популацију.
„Врло студиозно смо годину дана разматрали положај бораца и донијели смо одговарајуће одлуке. Сматрамо да не тражимо ништа што није немогуће и што не треба и по праву и по правди да припада борцима“, рекао је Савчић.
Предсједник одбора породица погинулих БОРС-а Републике Српске Зоран Видић је истакао да је овај одбор Скупштини предложио да се Дан несталих у Српској обиљежава убудуће 30. августа.
Он је рекао да се проблеми породица погинулих постепено рјешавају, али да је тежак социјални статус, посебно ђеце погинулих бораца која нису запослена, јер нису приоритет код послодавца.
Видић је навео да је прошле године, на приједлог Одбора, постхумно одликовано 315 бораца, те да на приједлог Одбора иде и нова уредба о стамбеном збрињавању ове категорије која ће да ступи на снагу послије Нове године.
Руководство БОРС-а данас се састало и са начелником општине Билећа Миљаном Алексићем, те положило цвијеће и вијенце у порти храма Светог Саве на Споменик палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.
Алексић је истакао да је Билећа примјер општинама у цијелој Републици Српској како треба водити бригу о борачким категоријама.
Он је рекао да су стамбено збринуте све породице погинулих, те да је задовољан запошљавањем ђеце породица погинулих бораца.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар