СУБОТИЧКО СРЕТАЊЕ НА СРЕТЕЊЕ: Удружење „Херцеговина“ обиљежило другу годину рада

  •  Сабором и свечаним програмом у суботичком хотелу „Патрија“, приређеном на празник Сретење  Господње, чланови Удружења „Херцеговина“ из Суботице и њихови пријатељи  обиљежили су Дан државности Србије и Дан удружења и другу годишњицу рада.

s1
Поздрављајући представнике из Републике Српске, Владе Србије, Српске православне цркве и Града Суботице,предсједник Удружења Сретен Пиштало је подсјетио да је удружење основано у Бачком Душанову,да окупља око 200 чланова са сјевера Војводине и већ двије године  његује обичаје и културу Херцеговаца,уз хуманитарне и друге активности.

s4

-Иза нас стоји озбиљан и квалитетан рад.Створли су се услови да тај рад проширимо, јер смо успјели да адаптирамо и опремимо простор,који смо добили у закуп од Града Суботице.У наредних неколико недјеља организоваћемо и свечано отварање-додао је Пиштало.

001Сретен Пиштало-председник Удружења (1)

У име Града, скуп је поздравио градоначелник Суботице Јене Маглаи,  истичући да веома поштује и цијени како Херцеговци чувају своје обичаје и културну баштину.И председник Скупштине Града Илија Маравић је нагласио да су отвореност,толеранција и суживот препознатљива обиљежја овог града.

s5

У име Владе Србије скуп је поздравио др Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,чији су коријени са „лакта Неретве“, из коњичког краја.

s3
На свечаности је говорио и замјеник градоначелника Града Требиња Неђо Ћебеџија:

– Изузетно је важно да се у Суботици и Војводини очувају традиција и култура Херцеговаца потеклих из предјела камена, воде и сунца.Такође, важно је да и ми, који смо остали да живимо у Херцеговини,наставимо да његујемо са вама везе да те везе продубљујемо у културном,али и привредном смислу.

s8

O активностима на изградњи Завичајно-меморијaлног центра „Башта сљезове боје“, који се гради у Хашанима, родном мејсту Бранка Ћопића, присутне је упознао члан Иницијативног одбора Милан Гутић, угледни привредник и добротвор из Новог Сада.

004Ој, јабуко зеленико-Виолета Радић

У програму су наступили млади из Ансамбла националних игара „Јован Дучић“ из Требиња са играма из Херцеговине и Шумадије,етно- солиста Виолета Радић из Српског културног центра „Свети Сава“ из Суботице, народни гуслар Васо Драшковић,члан удружења „Херцеговаца“ из Бањалуке,истакнути српски пјесник Ђорђо Сладоје и драмски умјетник Небојша Глоговац.

s6

Када људи нису у свом завичају битно је заједништво, јер се очувањем заједничких обичаја евоцирају успомене. Та врста емоција и обичаја се на оваквим окупљањима преноси и на млађе генерације – изјавио је прослављени глумац.

Свечану вечеру благословили су свештеник Драган Стокин, старјешина Саборног храма у Суботици и коњички парох Милан Бужанин у име Епархије Захумско-херцеговачке и приморске.

s7

Госте је забављао популарни пјевач Небојша Војводић, једна од „Звезда Гранда“.

Па иако у свечарском расположењу, Суботичани нису заборавили на хуманост. Овога пута прикупљена је 101.000 динара за очињи вид 6-огодишњег дјечака Марка Екмечића из мученичког села Пребиловци,уз најаву и поједначних уплата за дјечаково лијечење у Калуги у Русији.

005Посјетиоци у једном од крила хотела Патрија

Саопштен је и податак да је и у Суботици започело прикупљање књига за  библиотеку „Стана Арнаут“ у Пребиловцима,чије су формирање прошле године иницирали студенти београдског Универзитета.

 текст: Mиливоје Бештић
Фото: Суботица.цом и Суботица.инфо
Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар