Требиње, 5-6. април: Програм Дучићевих вечери поезије 2015.

  • Овогодишње Дучићеве вечери поезије биће одржане у недјељу и понедјељак, 5. и 6. априла, уз богат и разноврстан програм – књижевних и научних сусрета, поетско-музичких колажа, ликовних изложби и промоција књига.

 

hor-2Извор: Радио Требиње/ Р.С.

Дводневни научни скуп, који се у оквиру манифестације по традицији организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Учитељским факултетом из Београда, ове године биће посвећен Дучићевом лауреату академику Милосаву Тешићу. На вишечасовним сесијама, које ће у сали Скупштине Града бити одржане у недјељу од 13.00 а у понедјељак од 10.00 часова – познаваоци Тешићевог пјесништва представиће своје радове намијењене будућем зборнику “Стих, метар и смисао поезије Милосава Тешића”.
Претходно ће у Херцеговачкој Грачаници, вјечном почивалишту великог пјесника, од 9 часова бити служена Света архијерејска литургија и помен Јовану Дучићу.
Свечана академија Дучићевих вечери поезије под називом “Светла земља Дучићева” биће одржана у недјељу од 20.00 часова у позоришној сали Културног центра, а у програм ће учествовати глумци Народног позоришта Београд Небојша Дугалић, Биљана Ђуровић и Борис Пинговић, Црквени хор “Св. новомученика Станка” из Никшића, те првакиња Београдске опере Светлана Несторов, уз клавирску пратњу Борислава Несторова.

Уочи академије, првог дана манифестације, у Галерији Културног центра, од 18 часова, биће отворена изложба радова Атанасија Поповића, док је од 19 часова планирана промоција “Звучне антологије добитника Дучићеве награде”.
Другог дана Вечери, од 17.00 часова, у Гимназији “Јован Дучић” биће организован сусрет пјесника са ученицима требињских средњих школа, од 18.00 часова у Музеју Херцеговине биће отворена изложба скулптура и слика Стевана Кијца, док је програм од 19.00 часова у Галерији Културног центра резервисан за промоцију књиге “Плаве легенде Јована Дучића”, чији је издавач Савез Срба из Темишвара.
У завршном програм манифестације, Пјесничкој вечери “На Дучићевом путу” своје стихове казиваће Рајко Петров Ного, Ђорђо Сладоје, Драган Хамовић, Гојко Ђого, Милутин Мићовић, Здравко Миовчић, Радомир Улјаревић, Новица Телебак и Стојан Јанковић.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар