Програм Дучићевих вечери поезије 2015.

  • Овогодишње Дучићеве вечери поезије биће одржане у недјељу и понедјељак, 5. и 6. априла, уз богат и разноврстан програм – књижевних и научних сусрета, поетско-музичких колажа, ликовних изложби и промоција књига.

plakat4-677x1024
Дводневни научни скуп, који се у оквиру манифестације по традицији организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Учитељским факултетом из Београда, ове године биће посвећен Дучићевом лауреату академику Милосаву Тешићу. На вишечасовним сесијама, које ће у сали Скупштине Града бити одржане у недјељу од 13.00 а у понедјељак од 10.00 часова – познаваоци Тешићевог пјесништва представиће своје радове намијењене будућем зборнику “Стих, метар и смисао поезије Милосава Тешића”.Претходно ће у Херцеговачкој Грачаници, вјечном почивалишту великог пјесника, од 9 часова бити служена Света архијерејска литургија и помен Јовану Дучићу.
Свечана академија Дучићевих вечери поезије под називом “Светла земља Дучићева” биће одржана у недјељу од 20.00 часова у позоришној сали Културног центра, а у програм ће учествовати глумци Народног позоришта Београд Небојша Дугалић, Биљана Ђуровић и Борис Пинговић, Црквени хор “Св. новомученика Станка” из Никшића, те првакиња Београдске опере Светлана Несторов, уз клавирску пратњу Борислава Несторова.
Уочи академије, првог дана манифестације, у Галерији Културног центра, од 18.00 часова, биће отворена изложба дјела првог требињског академског сликара Атанасија Поповића, док је од 19.00 часова планирана промоција “Звучне антологије добитника Дучићеве награде”.
Другог дана Вечери, од 17.00 часова, у Гимназији “Јован Дучић” биће организован сусрет пјесника са ученицима требињских средњих школа, од 18.00 часова у Музеју Херцеговине биће отворена изложба скулптура и слика Стевана Кијца, док је програм од 19.00 часова у Галерији Културног центра резервисан за промоцију књиге “Плаве легенде Јована Дучића”, чији је издавач Савез Срба из Темишвара.
У завршном програму манифестације, Пјесничкој вечери “На Дучићевом путу”, од 20.00 часова у позоришној сали Културног центра своје стихове казиваће пјесници Рајко Петров Ного, Ђорђо Сладоје, Драган Хамовић, Гојко Ђого, Милутин Мићовић, Здравко Миовчић, Радомир Уљаревић, Новица Телебак и Стојан Јанковић.
Спонзор: “Интеграл Инжењеринг” АД Бања Лука

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар