ЦРНОГОРАЦ: Драги Борисе, Србе нико није ни питао за мишљење

  • Председник Савеза српских удружења Хрватске Драган Црногорац упутио је данас отворено писмо потпредседнику Владе Борису Милошевићу.

“Пошто си у интервјуу Јутарњем листу од 22. августа поменуо мене лично и Савез српских удружења у Републици Хрватској, још једном те подсећам да ми на трибини коју смо организовали нисмо никога нападали. Отворили смо јавни простор српској заједници и омогућили јој да каже шта мисли поводом твог одласка на прославу Олује у Книн”, напоменуо је Црногорац.

“Као и увек досад, настојите нас у јавности приказати радикалном десном политичком опцијом, деструктивном према српској заједници и односима с већинским народом. То не само да није тачно и не одговара истини, него је и злонамерно. Али то је ваш већ испробани начин бацања прашине јавности у очи и стил политичког преживљавања”, сматра Црногорац.

“Напади на било кога, прозивања, нарушавања односа и сличне неподопштине никада нису биле наш циљ нити начин рада, а понајмање како си рекао: ‘Политичка промоција и пецање политичких поена’. Ми смо удружење грађана, регистровани по Закону о удружењима, што би ти морао знати као бивши помоћник министра управе у Влади РХ, а то је, како си рекао, твоја струка којим би се једном опет хтео бавити”, написао је Црногорац.

“Како си се тиме бавио, довољно говори чињеница да као помоћник министра у два мандата ниси провео регистрацију Заједничког већа општина и Координације већа и представника српске националне мањине у РХ (СНВ), које су Министарству управе поднеле захтев за регистрацију како би напокон решиле свој правни статус па су и данас регистоване само као Удруге”, поручио је Црногорац потпредседнику Владе и закључио “зато си последњим покушајем напада на нас промашио цео фудбал”.

“Нама је јасно да си скретањем пажње јавности на нас, хтео сакрити то што си направио одласком у Книн на прославу Олује. А ти си тамо, како неки кажу, у име српске заједнице у Хрватској дао легитимитет тој акцији. После јако пуно негативних реакција које смо примили од наших сународњака па и чланова СДСС-а који тврде да их нико о томе ништа није питао, одлучили смо да свима њима омогућимо да се у јавном простору чује и другачији глас Срба о том чину. Због такве политике водства СДСС-а многи су се ишчланили из странке и са таквим последицама ћете се и надаље суочавати ако се наставите понашати на исти начин”, написао је Црногорац.

Како је навео, што се тиче помирења и изградње међусобног поверења, многи од нас, чак и они пуно млађи од тебе, то раде и за то се залажу много дуже него ти.

“Свима нам је кристално јасно да је ‘држава’ креатор свих политика, како позитивних, тако и оних негативних, где је ових првих нажалост премало. ‘Држава’ је данас Андреј Пленковић, као што су то били неки други пре њега, али се из мандата у мандат ништа не мења, премда је било и већих обећања него што је ово данас о завршетку ре-електрификације или испуњавању обавеза које је РХ преузела приступањем ЕУ. Једна од тих обавеза била је и завршетак СИО програма, који се односио управо на ре-електрификацију па се ништа није десило”, подсетио је председник Савеза српских удружења Хрватске.

“Мислим да смо ми Срби учинили и више од изражавања формалних и неформалних гестова. Тако смо се, рецимо, сами прогласили националном мањином (мада Србе ни о томе нико ништа није питао, али је нетко уместо нас тако одлучио), чак смо и приликом уласка РХ у пуноправно чланство ЕУ затомили наше највеће муке и проблеме, јер су неки имали желудац за то. Наравно, Србе опет нико није ништа питао и ми у целини и не знамо што је неко за нас или у наше име учинио”, подсетио је Црногорац.

“Управо то је био наш циљ, а не некакви напади и десничарење. Хтели смо направити оно што досад није било могуће: отворити простор и напокон чути мишљење оних које заступамо”, објаснио је Црногорац.

“Драго нам је што си кроз своју причу свима показао кроз шта си пролазио у тешким годинама рата, али знај да таквих и пуно горих прича има још. Многе од њих нису завршене, а не верујемо да ће се завршити твојим одласком на прославу Олује или било где другде. Оне могу завршити само конкретним деловањем ‘државе’, јер искуство је јаче од сваког обећања. Најтежа питања остају и нерешавају се. Рат је зло и стање лудила, многи се у њему не сналазе, многи губе највредније што имају па је тако могуће и да је метак твога тате завршио у грудима оца Драгане Јецков (детета палог борца), а да ни један ни други то нису знали”, написао је Председник Савеза српских удружења Хрватске Драган Црногорац.

Како је навео, мир се дефинише временским периодом између два рата, у којем смо ми данас.

“У том времену покушавамо мирно решити проблеме, а никако понижењем једни других. Тиме би само хранили его оних који те проблеме неће да реше, а могли су сваке од 25 година од завршетка рата. Искуство нас учи да нас сваки пут када не поштујемо то ко смо и шта смо, други не цене. Зато увек буди што јеси, поштуј друге и другачије, као што желиш да те други и самог поштују”, поручио је Црногорац.

Радио Дунав

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ЦРНОГОРАЦ: Драги Борисе, Србе нико није ни питао за мишљење

Оставите коментар