ЦРНО НА БИЈЕЛО: Доказ о власништву и посједу Пребиловчана на неподјељеном земљишту у атару села

  • Грунтовни лист Основног суда у Чапљини потврђује да је неограђено и неподјељено земљиште у атару Пребиловаца, на примјеру Пребиловке Стоје Медан р. Трипковић, приватни посјед и својина Пребиловчана.

g-1

Из овог грунтовног листа видимо да је пространи терен у Црном брду, Краварици, Гостиљцу, Ноктцу, Малокосовина, Куци… у неподјељеној сусвојини и супосједу Пребиловчана. То је њихова вијековна баштина коју су и поштовали и Турска и Аустроугарска. Груновница или земљишна књига води евиденцију о власништву над земљиштем.

Власник има право да земљиште држи, њим располаже и убира плодове са њега.

Катастар, који власт злоупотребљава да би Пребиловчанима одузела атар, а тиме и Свете Пребиловце садржи само овлашћење за држање- посјед и то је конфузно и спорно овлашћење јер се преклапа са овлашћењем грунтовног власника.

Власт то успјева захваљујући нашој неслози, небризи, неспособности да се схвате просте чињенице и процјени ситуација.

Захваљујемо госпођи Стоји Медан што је уступила свој приватни документ у нади да ће то помоћи одбрани права Пребиловаца.

Извор: СНД Пребиловци

[inpost_fancy thumb_width=“200″ thumb_height=“200″ post_id=“18026″ thumb_margin_left=“0″ thumb_margin_bottom=“0″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“200″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1474486831372″]

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар