Вишеград: Промовисана књига „Руси нису издали“

  • У Вишеграду је  промовисана књига „Руси нису издали“ Бориса Земцова, руског новинара, добровољца током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, те свједока НАТО бомбардовања СР Југославије.

ВИШЕГРАД, 11. АПРИЛА /СРНА/ – У Вишеграду је вечерас промовисана књиге „Руси нису издали“ Бориса Земцова, руског новинара, добровољца током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, те свједока НАТО бомбардовања СР Југославије.

Он је истакао да се бомбардовање, које је 1999. године почело у Србији, наставља и данас, само на другачији начин.

– Тада су бомбардовали аеродроме, војне јединице и објекте, а сада бомбардују вашу културу, образовање, привреду, генерално српску нацију и читав словенски свијет. Они који покушавају да бомбардују српски народ неће у томе успјети док има људи који су спремни да се овакве књиге штампају – навео је Земцов.

Он је истакао да је уочи почетка НАТО агресије на СР Југославију 1999. године као новинар био на Космету, те да је у ноћи када је требало да крене из Београда за Русију почело бомбардовање српске пријстонице.

– Пошто је аеродром био бомбардован, нисам могао летом да се вратим у Москву, а неколико ноћи сам преспавао на клупама у Београду. Осјетио сам потребу да оно што сам видио и преживио током НАТО бомбардовања кажем цијелом свијету, као и мојим сународницима и, уз помоћ српске браће, подијелим и са српским читаоцима – навео је Земцов.

Земцов је рекао да је ова књига његов дуг и према саборцима из Вишеграда, гдје је током 1993. године ратовао као добровољац и помагао српској браћи да одбране своју вјеру и право да буду народ који има своју државу.

– Видио сам смрт, крв и погибију моје браће добровољаца. Осјећао сам обавезу да о томе напишем књигу – нагласио је Земцов.

Он је захвалио властима Републике Српске зато што су 12. април прогласили Даном руских добровољаца и истакао да, док се тај датум буде обиљежавао, биће живо и сјећање на те људе и догађаје.

У Вишеграду ће сутра бити обиљежен Дан руских добровољаца који је уврштен у календар значајних историјских догађаја Републике Српске у знак сјећања на руске борце страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар