Слободна Херцеговина » Суд у Дубровнику: Разбојник који је тукао и опљачкао Риста Врећу у његовом стану 1992. године осуђен на рад за опште добро

Суд у Дубровнику: Разбојник који је тукао и опљачкао Риста Врећу у његовом стану 1992. године осуђен на рад за опште добро

  • Неправомоћном пресудом дубровачког Жупанијског суда, пензионисани саобраћајни техничар Роберт Матељан (44) из Сплита проглашен је кривим за разбојништво почињено 16. септембра 1992. у Дубровнику када је, према оптужници дубровачког Жупанијског државног одвјетништва, употребом силе и пријетњом оружја по живот особа одузео туђе покретне ствари, па је осуђен на годину дана затвора. Уважавајући олакшавајуће околности, суд је пресуду преиначио у рад за опште добро с тим да се дан затвора замјењује с два сата рада.

article_home_1427284806fantomka

Илустрација

 

Пресуда је, претпоставља се, “тaчка на и” разбојништва када је у позно љето 1992. Матељан  договорно, заједно с три још неидентификоване особе, у насељу Хладница, увече упао у стан бившег начелника предратне Службе државне безбједности Риста Вреће. Тамо су затекли и напали његову супругу Драгицу Врећу, те комшије Вејсила Сарића и Милосаву Аџовић.

Женама су наредили да легну на под с лицем окренутим ка поду, а за то вријеме су Врећу и Сарића ударали ногама и рукама, електрокаблом и дршком пиштоља по цијелом тијелу.

Посљедице су биле да је Ристо Врећа задобио прелом лијеве јагодичне кости, прелом три ребра и једног вратног пршљена, напукнуће носне кости, блажи потрес мозга, више крвних подлива и оштећење очију док је Сарић задобио прелом три ребра.

Док су с фантомкама на главама претресали стан тражећи новац и драгоцјености, један је нападач испалио хитац из пиштоља. Украли су 12.000 америчких долара, позлаћени “сеико” ручни сат, револвер “Колт пyтон-357 Магнум” и 265 метака, двије штеке Винстон цигарета, три футроле за пиштољ, више упаљача и комплета за писање, штедну књижицу бивше Дубровачке банке, двије боце вискија. Претученог Врећу и Сарића везали су конопцем. Узевши кључеве стана удаљили су се у непознатом смјеру. Ова пресуда је, већ четврти, поновљени поступак, а Матељан је до сада ослобађан оптужбе.

При доношењу казнене мјере суд је водио рачуна о олакшавајућимм околностима, па је узео у обзир чињенице да су од извршења разбојништва протекле скоро 23 године, те да је криминални учинак оптуженог Матељана био најмањи, односно да је као саучесник у односу на друге актере разбојништва испољио најблажу количину криминалне активности, за разлику од осталих саучесника који су крали и тукли супружнике Врећа и сусједе.

У вријеме извршења разбојништва био је млађи пунољетник (20), а сада је врло лошег здравственог стања и самохрани је отац малољетног дјетета. Отежавајуће околности су ранија осуђиваност за употребу дрога и наношење тешких тјелесних озљеда па је суд, закључио да је разбојништво почињено на врло бруталан начин, јер су Ристо Врећа (тада 49-годишњак) и Вејсил Сарић (тада 50-годишњак) задобили врло тешке тјелесне озљеде.

Извор: Дубровачки. хр

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина