Суд у Дубровнику: Разбојник који је тукао и опљачкао Риста Врећу у његовом стану 1992. године осуђен на рад за опште добро

  • Неправомоћном пресудом дубровачког Жупанијског суда, пензионисани саобраћајни техничар Роберт Матељан (44) из Сплита проглашен је кривим за разбојништво почињено 16. септембра 1992. у Дубровнику када је, према оптужници дубровачког Жупанијског државног одвјетништва, употребом силе и пријетњом оружја по живот особа одузео туђе покретне ствари, па је осуђен на годину дана затвора. Уважавајући олакшавајуће околности, суд је пресуду преиначио у рад за опште добро с тим да се дан затвора замјењује с два сата рада.

article_home_1427284806fantomka

Илустрација

 

Пресуда је, претпоставља се, “тaчка на и” разбојништва када је у позно љето 1992. Матељан  договорно, заједно с три још неидентификоване особе, у насељу Хладница, увече упао у стан бившег начелника предратне Службе државне безбједности Риста Вреће. Тамо су затекли и напали његову супругу Драгицу Врећу, те комшије Вејсила Сарића и Милосаву Аџовић.

Женама су наредили да легну на под с лицем окренутим ка поду, а за то вријеме су Врећу и Сарића ударали ногама и рукама, електрокаблом и дршком пиштоља по цијелом тијелу.

Посљедице су биле да је Ристо Врећа задобио прелом лијеве јагодичне кости, прелом три ребра и једног вратног пршљена, напукнуће носне кости, блажи потрес мозга, више крвних подлива и оштећење очију док је Сарић задобио прелом три ребра.

Док су с фантомкама на главама претресали стан тражећи новац и драгоцјености, један је нападач испалио хитац из пиштоља. Украли су 12.000 америчких долара, позлаћени “сеико” ручни сат, револвер “Колт пyтон-357 Магнум” и 265 метака, двије штеке Винстон цигарета, три футроле за пиштољ, више упаљача и комплета за писање, штедну књижицу бивше Дубровачке банке, двије боце вискија. Претученог Врећу и Сарића везали су конопцем. Узевши кључеве стана удаљили су се у непознатом смјеру. Ова пресуда је, већ четврти, поновљени поступак, а Матељан је до сада ослобађан оптужбе.

При доношењу казнене мјере суд је водио рачуна о олакшавајућимм околностима, па је узео у обзир чињенице да су од извршења разбојништва протекле скоро 23 године, те да је криминални учинак оптуженог Матељана био најмањи, односно да је као саучесник у односу на друге актере разбојништва испољио најблажу количину криминалне активности, за разлику од осталих саучесника који су крали и тукли супружнике Врећа и сусједе.

У вријеме извршења разбојништва био је млађи пунољетник (20), а сада је врло лошег здравственог стања и самохрани је отац малољетног дјетета. Отежавајуће околности су ранија осуђиваност за употребу дрога и наношење тешких тјелесних озљеда па је суд, закључио да је разбојништво почињено на врло бруталан начин, јер су Ристо Врећа (тада 49-годишњак) и Вејсил Сарић (тада 50-годишњак) задобили врло тешке тјелесне озљеде.

Извор: Дубровачки. хр

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар