Србија и Српска заједно ће славити дан пробоја Солунског фронта и годишњицу „Невесињске пушке”

  • Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и министри рада и борачко-инвалидске заштите, те здравља и социјалне заштите Републике Српске Душко Милуновић и Ален Шеранић, сагласили су се данас у Источном Сарајеву да Србија и РС треба убудуће заједнички да обележавају годишњице „Невесињске пушке” и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

„Невесињска пушка” се обележава у знак сећања на 1875. годину, када је дошло до прве веће борбе између српских устаника и турске војске, а Дан српског јединства, слободе и националне заставе се обележава 15. септембра као сећање на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт.

Идеја о заједничком обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе је изнета након састанка председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић са руководством Републике Српске у августу 2020. године, а први пут је био обележен 15. септембра те године.

Министарка Кисић Тепавчевић и министар Ален Шеранић сагласили су се о потреби предузимања конкретних корака у циљу унапређења сарадње у области социјалне заштите.

Кисић Тепавчевић је изјавила да ће Министарство у наредном периоду пружити техничку и стручну подршку у циљу оснивања Завода за социјалну заштиту Републике Српске, пренео је Танјуг.

Министри Кисић Тепавчевић и Шеранић су разговарали и о поједностављењу процедура у обезбеђивању социјалне заштите грађана Србије у Републици Српској и обрнуто, када се нађу у ситуацији потребе за социјалном заштитом, као и о могућности потписивања посебног уговора којим би се та област регулисала.

Извор: политика

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору