НЕВЕСИЊСКА ПУШКА ПОНОВО МЕЂУ СРБИМА – Велики дипломатски успјех Удружења Невесињаца у Београду

  • У Источном Сарајеву, 17. маја 2021. године, одржана је заједничка сједница влада Републике Србије и Републике Српске. На састанку надлежних министарстава разговарано је о потреби да се у државни програм обиљежавања годишњица историјских догађаја Србије и Српске уврсте два значајна историјска догађаја и датума од значаја за његовање традиција ослободилачких ратова.

Херцеговци у засједи – (Непознат аутор, „Зора#“, преузето са https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14575462

Један датум је 15. септембар, који се обиљежава као сјећање на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт и слави се као Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Други је 9. јул, који се обиљежава у знак сјећања на дан када је дошло до прве веће борбе између српских устаника и турске војске у устанку Невесињска пушка 1875. године.

Прилика је да се подсјетимо како је текао процес који је претходио доношењу овакве одлуке. И одмах да кажемо да је иницијатор предлога за обиљежавање Невесињске пушке – Удружење Невесињаца у Београду.

НАКОН САСТАНКА ОДРЖАНОГ 25. ФЕБРУАРА 2017. ГОДИНЕ: Зоран Јањић (предсједник удружења Невесињаца у Београду). Наташа Глигорић (секретар удружења), Миодраг Линта (народни посланик), Миленко Авдаловић (начелник општине Невесиње), Александар Вулин (тадашњи министар за борачка и социјална питања), Војин Гушић (Удружење ратних војних инвалида Републике Српске) и Зоран Миловић. (фото: Трифко Ћоровић)

Наиме, први кораци у том правцу учињени су 2017. године, када су представници Удружења, заједно са представницима Борачке организације из Невесиња, начелником општине Невесиње Миленком Авдаловићем и народним послаником Миодрагом Линтом на ту тему разговарали са тадашњим министром у Влади Србије надлежним за његовање традиција и када је постигнута начелна сагласност. Ускоро је дошло до персоналне промјене на челу министарства, па је ова иницијатива лагано губила на замаху.

НАКОН САСТАНКА ОДРЖАНОГ 27. ЈАНУАРА 2021. ГОДИНЕ: Божидар Миловић, Благоје Ребић, Светозар Црногорац, Милимир Вујадиновић (предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону), Жарко Ј. Ратковић, Спасоје Ђого, Зоран Јањић, Милован Пецељ и Миодраг Дунђеровић (фото: Трифко Ћоровић)

Како смо били одлучни да не одустанемо, то питање смо поново покренули о Светом Сави ове године, на састанку предсједника завичајних удружења Херцеговаца у Србији са предсједником Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије Милимиром Вујадиновићем. Један од закључака састанка је био да се заједнички снажније посветимо реализацији ове идеје.

Руководство Удружења је сачинило предмет који је садржао текст иницијативе и прилоге у којима су биле подршке и препоруке релевантних институција – начелника Општине Невесиње, предсједника Борачке организације Републике Српске, предсједника Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији и осталих завичајних херцеговачких удружења, директора Историјског института Србије, те предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије. Као илустрацију како се некад обиљежавала Невесињска пушка приложили смо и програм прославе у Београду 1925. године, на 50. годишњицу устанка. Материјал смо упутили Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Кабинету предсједника Владе Црне Горе.

И ево, наша иницијатива је пред пуним остварењем. Вјерујемо да ће је прихватити и Влада Црне Горе. Тако би Невесиње, овога пута у миру, поново постало мјесто повезивања нашег народа.

Па, нека нам је са срећом!

Зоран Јањић
предсједник Удружења Невесињаца у Београду

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Milovan Pecelj Reply

    Cestitam. Ovo je pravicna odluka.Nevesinjska puska se prosirila cihelu BiH i bila je pocetak trogodisnje revolucije u kojoj je cilj bilo ujedinjenje, a u kome je stradalo oko 100 000. Nazalost Berlinski kongres nije dozvolio ujedinjenje Srba, braneci svoju geopiliticku konstantu Drang nach Osten. Bizmark je u dvorani Radecki istupio sa stavom. Ako se Srbi ujedine, bice to takav potres koni ce se cuti do Berlina… BiH je data na upravi Austrougarske na 30 godina..

  2. Štatebriga Reply

    Pa što ti Nevesinjci ne idu u svoje slobodno Nevesinje nego mi prde ovde po Beogradu i kukaju kako su sela po Hercegovini pusta?

Оставите коментар