Србија ће наставити да помаже Србе у Мостару

  • Предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са представницима српског удружења ”Просвјета” из Мостара, које је основано 1902. године и бави се културним, просветним, економским и научно-истраживачким радом у циљу чувања свих вриједности српске културе и историје, саопштено је из Владе Републике Србије.

Састанку су присуствовали председница Управног одбора удружења СПКД „Просвјета“ Сања Бјелица Шаговновић и свештеник Радивоје Круљ, старјешина Саборне цркве и Архијерејски замјеник епископа Захумско-херцеговачког.

Брнабић је на почетку састанка честитала представницима Срба у Мостару на добрим резултатима на локалним изборима претходног викенда и изразила задовољство тиме што ће Срби први пут након 1990. године имати своје представнике у политичком животу у овом граду.

Представници удружења ”Просвјета” истакли су да је Република Србија у протеклом периоду помогла много конкретних пројеката који су били од великог значаја за ову локалну заједницу.

Из Владе Србије подсјећају да су неки од пројеката које је Влада Србије финансирала расвјета и асфалтирање пута у селу Потоци гдје је настањен велики број српског становништва, обнова Просвјетине школе српског језика и културе као и организација културно уметничких манифестација од којих су најзначајније чувене Шантићеве вечери поезије.

„Као један од најзначајнијих пројеката препозната је Саборна црква у Мостару, која је до изградње Храма Светог Саве била највећи православни храм на Балкану. Како је ова црква у рату порушена до темеља, њена обнова започела је 2010. године а Република Србија је највећи донатор“, саопштено је из Владе.

Договорено је да ће Влада Србије и у будућности наставити да подржава обнову Саборне цркве која има велики значај за српски народ не само у Мостару, већ у читавој Босни и Херцеговини.

Предведници Владе упућен је позив да у најскоријој будућности посјети Мостар и српско удружење „Просвјета“, што је она са задовољством прихватила.

Делегацију је угостио и разговорима у Влади присуствовао предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону и народни посланик Милимир Вујадиновић.

ТОП ПОРТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар