СПЦ изопштила Артемија и игумана Николаја

  • Свети архијерејски Сабор СПЦ екскомуницирао је бившег владику рашко-призренског Артемија и бившег игумана манастира Црна Река Николаја

ARTEMIJE-_620x0
Свети архијерејски Сабор СПЦ екскомуницирао је бившег владику рашко-призренског Артемија и бившег игумана манастира Црна Река Николаја, речено је Тањугу у Патријаршији.

Сабор је одлуку донео синоћ, а Артемије и Николај ће од сада моћи да користе само своја световна имена, Марко Радосављевић, односно Негослав Николић.

Артемије и Николај су практично анатемисани, што је први случај у историји српске цркве.

Сабор је у среду позвао Артемија да се врати на пут мира и јединства Цркве, али је он то одбио.

Иако је Сабор ранијом одлуком о рашчињењу Артемија поставио у ред монаха, бивши владика је добио да скине манитују и владичанска знамења.

Артемије је изопштен због раскола Цркве, што се сматра првим расколом у историји СПЦ.

Иначе, бивши владика рашко-призренски Артемије није прихватио позив Светог архијерејског Сабора СПЦ и патријарха Иринеја да, како су они од њега тражили, „крене путем мира и јединства са Црквом“ и негирао је да је у расколу.

У саопштењу достављеном медијима синоћ, Артемије каже да његово одбијање није оглушивање о позив Сабора и патријарха већ својеврсно сведочење о правоверју.

„Све док непоколебљиво остајемо у светоотачкој вери, ништа заједничко немамо са расколом. Гледано, међутим, вашим очима, Артемије је у расколу“, пише у саопштењу.

Извор: Танјуг/ Новости

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар