ПРИЈАВА ПРОТИВ ИГУМАНА ВАСИЛИЈА? Упркос забрани окупљања у манастиру Завала окупило се око 120 вјерника

  • Полиција Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) затекла је у манастиру Завала у општини Равно око 120 особа да присуствују литургији, иако је Кризни штаб ХНК донио строгу наредбу о забрани окупљања, те ће због овога бити поднесене пријаве против одговорних особа у манастиру, сазнаје ТОП ПОРТАЛ из МУП-а ХНК.

Исти извор наводи да је највећи број особа које су присуствовале литургији био са подручја Требиња гдје су такође уведе оштре мјере и забране окупљања и кретања.

Монаси манастира Завала тако су се оглушили на одлуке надлежних црквених и државних власти служећи литургију у присуству вјерника различите животне доби.

У саопштењу епископа захумско-херецговачког и приморског Димитрија од 21. марта јасно је наведено да ће се вјерници моћи причестити недјељом у девет храмова на подручју епархије.

“У осталим храмовима на подручју наше Епархије све док трају ванредне мјере Владе Републике Српске богослужења неће бити. Монаси у манастирима ће наставити са редовним богослужбеним животом, молећи се, као и сви ми, за спасење читавог свијета и прекраћење ове нарастајуће заразне болести, али без присуства вјерника.“

Звона са свих саборних и манастирских храмова ће звонити свакога дана у 12 часова и све нас позивати да се додатно и заједнички, у својим домовима, помолимо за све болесне, и подсјетити нас: „да у својим молитвама у ове дане Часнога Поста не заборавимо на све оне који су заражени, нарочито оне чије је стање тешко или критично. Молимо се за све њих, њихове породице и пријатеље, као и за све медицинско особље које широм свијета пружа примјер жртве, саосјећања и љубави“, наведено је у саопштењу владике Димитрија.

Одмах након тога, водећи се мјерама које је донијела Влада Републике Србије, Свети архијерејски синод саопштио је да ће се литургије служити без вјерника.

Српска православна црква ће примијенити све препоруке, саопштио је Свети архијерејски синод поводом најновијих препорука Владе Србије да се, ради сузбијања коронавируса, вјерски обреди на отвореном и у верским просторима врше без присуства верника.

“Црква неће прекидати служење свете литургије нити престати да причешћује вернике јер је то ствар око које се не може расправљати: она представља основу наше вере у Бога живога“, наводи се у саопштењу.

Из Синода су позвали свештенство, монаштво и вјерни народ да се у свему придржавају прописа које је донијела држава и упутстава о црквеном животу које је прописао Свети архијерејски синод.

Од вируса корона у БиХ је до данас регистровано 327 заражених особа, од чега 200 у Републици Српској.

У источној Херцеговини, на срећу није регистрован још ниједан случај, али у Херцеговачко-неретванском кантону гдје се налази и манастир Завала заражено је 44 људи.

ИЗВОР: ТОП ПОРТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар