СХ САЗНАЈЕ: Васељенски патријарх Вартоломеј служи литургију у Јасеновцу

Ове године обиљежава се 75 година од страдања Светих Мученика Јасеновачких. Kако Слободна Херцеговина незванично сазнаје литургију у храму Рођења Светог Јована Претече и Крститеља у Јасеновцу служиће Васељенски патријарх Вартоломеј, коме ће ово уједно бити и прва посјета Хрватској. 

ffff

Како смо успјели да сазнамо од кругова блиских Патријаршији СПЦ обиљежавању годишњице ће поред високих званица из јавног и политичког живота присуствовати и изасланици руске и пољске православне цркве.
И послије оснивања Спомен-подручја Јасеновац вјерници су се окупљали у Јасеновцу, на отвореном су служени помени и парастоси, што је био и својеврстан протест због тога што и храм није дио спомен-комплекса, као што је то био случај у Маутхаузен или Дахау. Чак и када је споменик био изграђен, вјерници су палили свјеће на вјештачким хумкама, које су обиљежавале мјеста на којима су се налазили логорски објекти, и бацали ивањданске вјенчиће у базене у подножју споменика.
290px-Манастир_ЈасеновацОбнова храма у Јасеновцу почела је освјештањем камена темељца на Ивањдан 1971. Изградња је трајала до 1984. када је, 2. септембра освјештан храм.Освјештање храма је служио патријарх српски Герман и том приликом изговориооне чувене ријечи „Браћо, да праштамо – морамо, јер је то јеванђелска заповест, али да заборавимо –  не можемо.“ Православна Црква је изградњом храма у Јасеновцу заокружила култ Новомученика Српских.  Одређивање датума помена и њихове прославе везује се управо за датум обнове јасеновачког храма.
 Спомен Јасеновачких Новомученика се у календарима појавио осамдесетих година 20. века и то за време трајања несрећне црквене поделе у дијаспори. У календарима које је штампала тадашња Слободна Митрополија из Нове Грачанице код Чикага објављиван је и празник Јасеновачких Мученика. Касније, након зацељења те велике црквене ране заслугом Патријарха Павла, Митрополита Иринеја и других архијереја, Свети Архијерејски Сабор СПЦ је донео одлуку да се у календарима које штампају наше епархије у дијаспори може унети и празновати и њихов спомен. Од 2010. године празник Светих Јасеновачких Новомученика је обавезујући за читаву Српску Православну Цркву.
Ikona_Svetih_Srpskih_Novomucenika_Jasenovackih
 Свети Архијерејски Сабор СПЦ је 16. априла 2010. године донио одлуку да се убудуће спомен Светих Новомученика Јасеновачких прославља 31. августа по јулијанском, односно 13. септембра по грегоријанском календару.
Т. Ћоровић / Слободна Херцеговина
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар