СХ САЗНАЈЕ: Зашто ТВ програми из Републике Српске нису доступни свима у Србији?

  • Редакцији Слободне Херцеговине у претходном периоду јавио се већи број земљака који живе у Србији да искажу незадовољство зато што је великом броју корисника онемогућено да прате телевизијске програме из Републике Српске.

Трагом ове информације контактирали смо редакције ТВ РТРС, БН ТВ и АТВ .

Од менаџмента двије најгледаније ТВ куће у РС сазнали смо да су они своја права продали фирми МТС-Телеком Србија, који је уједно и један од највећих оператера кабловске телевизијске мреже у Србији.

– Годинама су наши програми били бесплатни за све операторе. Понуда МТС-а била је веома коректна и након толико година дошли смо у ситуацију да преко оператора остварујемо приход, који је за нашу кућу веома значајан – рекао нам је у телефонском разговору власник БН телевизије Владимир Тришић.

Међутим, корисници других оператера немају могућност да прате програме из РС.

У СББ, који се представља као „највећи опетарер дигиталне и аналогне кабловске тевезије у Србији” потврђено је да су изгубили право да емитују програме из Републике Српске.

У писменом одговору СББ упућеном нашој редакцији речено је да су преговори око откупа права са МТС у току.

Иако се упит односио само на програме из Републике Српске, у званичном одговору компаније СББ очигледно је да у томе не виде никакав нациолнални интерес, штавише не праве апсолутно никакву разлику између два ентитета у БиХ.

– Све најбоље и најгледаније програмске садржаје из Босне и Херцеговине, као и региона, већ можете да пратите на Н1 БХ као и на Нова БХ која је однедавно у нашој понуди – стоји у званичном одговору СББ.

МТС је потврдио да су преговори у току и да се надају позитивном исходу. Међутим, да ли ће у будућности, заиста, доћи до договора између оператера тешко је рећи.

Наиме, из одговора које смо добили од ТВ кућа из Републике Српске може се наслутити да компанија СББ није претјерано заинтересована за програме из Републике Српске.

– СББ никад није желио да у своју аналогну понуду уврсти РТРС, а уврштавао је друге ТВ станице из БиХ. Такође, РТРС од 2015. године емитује и други програм, СББ није желио сво ово вријеме да га уврсти у своју понуду за територију Србије – тврде у РТРС.

Маћехински однос СББ према програмима из Републике Српске потврдили су нам и у БН ТВ у коме тврде да су годинама код СББ њихови програми били емитовани потпуно бесплатно.

– Искрено се надамо да ће сви заинтересовани гледаоци у Србији бити у прилици да прате наше програм. Међутим, треба да се зна да смо прије неколико година морали да плаћамо услугу СББ да би се уопште нашли на њиховој листи канала – рекли су нам одговорни са БН ТВ.

Упркос нашем интересовању из редакције АТВ нисмо добили никакав одговор.

Остаје нада да ће у будућности сви ТВ оператери у Србији показати заинтересованост за програме из Републике Српске.

Док се то не догоди нашим читаоцима скрећемо пажњу да, уколико желе програме из Републике Српске, приликом одабира оператера морају имати у виду да ли се листи понуђених канала налазе РТРС, БН ТВ и АТВ.

Т. ЋОРОВИЋ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар