САСТАНАК УДРУЖЕЊА ТРЕБИЊАЦА „ЈОВАН ДУЧИЋ“ У БЕОГРАДУ – Из штампе изашла књига др Драгана Ковача „Кафа под платанима“

  • Након паузе дуже од годину дана руководство Удружења Требињаца “Јован Дучић” у Београду окупило се да би сумирало резултате у претходних годину дана.

Миливоје Миша Рупић, Жарко Ј. Ратковић, Весна Вуковић, Софија Вукановић, Томо Врећа, Радојка Боро, Драган Ковач, Раде С. Петровић, Светозар Бокић, Дејан Правица и Влада Марић

Овај скуп својим присуством увеличао је др Драган Ковач аутор збирке сабраних приповједака “Кафа под платанима” која је управо изашла из штампе, а чији је издавач Удружење Требињаца „Јован Дучић“.

– Припремајући се за тешку операцију срца припремана је и ова збирка сабраних приповједака која је настала из три претходно објављене књиге „Изложба клиничких слика“, „Епитаф“ и „Препричане приче“ – рекао је Ковач напомињући да је од идеје за књигу, па до њеног штампања прошло свега двадесетак дана.

– Приповјетке у овој књизи представљају свједочанство о Требињу у времену од почетка рата, па до данашњих дана. Посебан шарм овим причама, по мишљењу академика Делића, даје чињеница да су писане из медицинског амбијента – рекао је Ковач, који је веома надахнуто казивао приповјетку „Кућна посјета“ написану у стиховима.

Владо Марић, Миливоје Миша Рупић, Драган Ковач и Жарко Ј. Ратковић

Он је изразио велику захвалност Удружењу Требињаца са којим већ годинама има успјешну сарадњу, а која је крунисана у Ректорату и незаборавном промоцијом његовог романа „Погажени тестамент“ који је посвећен највећем задужбинару Београдског универзитета Луки Ћеловићу Требињцу.

Посебну захвалност упутио је људима који су помогли штампање ове књиге: предсједнику Удружења Требињаца Жарку Ј. Ратковићу, члановима удружења Дејану Правици, Тому Врећи, Зорану Бутулији, као и Слободану Бобану Драшковићу, в.д. предсједнику Клуба Гачана у Београду и Трифку Ћоровићу који је био задужен за дизајн и прелом књиге.

Како до књиге

Књига „Кафа под платанима“ (формат А5, обим 318 страна, броширан повез) састоји се од 54 приповјетке и може се поручити по цијени од 500 динара (+ ПТТ трошкови) или непосредно купити у просторијама Удружења Требињаца на Новом Београду, Палмира Тољатија 5/I, сваког уторка, четвртка и суботе од 10 до 15 часова.

Књиге се могу поручити и путем мејла udruzenje.trebinjaca@yahoo.com
Све додатне информације могу се добити на број телефона 011/269-1586 у наведено радно вријеме.

У радном дијелу састанка предсједник Удружења Жарко Ј. Ратковић представио је финансијски извјештај који је једногласно усвојен.

Секретар удружења Миливоје Мишо Рупић подсјетио је на активности удружења у протеклој години.

– У години коју је обиљежила пандемија короне због чега су многе друштвене активности биле значајно умањене, Удружење Требињаца “Јован Дучић” у Београду ипак има чиме да се похвали – рекао је Рупић и навео да је удружење организовало изложбе о архимандриту Нићифору Дучићу у Панчеву и Горњем Милановцу, као и изложбу о Луки Ћеловићу која је представљена у историјском здању Куће Крсмановић на Теразијама .

Поклоњени су рачунари за ученике основне школе у Ластви, а у два наврата упућена је помоћ требињској болници.У априлу поклоњено је  625 визира, а у августу су уручене маске, рукавице и комбинезони за медицинско особље и остале потрепштине за болницу у вриједности од 17.000 КМ.

Предсједник удружења Жарко Ј. Ратковић је подсјетио да је САНУ ову годину посветио Јовану Дучићу и да је програм повјерио академицима Љубодрагу Димићу, Јовану Делићу, као и бившем директору Архива Југославије проф др Миладину Милошевићу.

– Учешће у обиљежавању године Јована Дучића током јесени учествоваће и наше удружење организовањем вечери поезије – рекао је Ратковић.

Он је најавио да ће овог викенда гости Удружења бити чланови КУД „Јован Дучић“ из Требиња. Између осталога, гостоваће и у суботњој емисији посвећеној најјужнијем српском граду, која ће бити емитована у 12 часова на Хепи телевизији, а у којој ће бити представљене и активности удружења.

Ратковић је истакао да је Београдски Универзитет недавно премијерно презентовао документарни филм о највећим донаторима у својој историји, па је тако највећу пажњу добио највећи задужбинар – Лука Ћеловић Требињац.

– У његово вријеме београдски Универзитет је био најбогатији у Европи. Тужна је чињеница да се данас воде бројни судски спорови око имовине коју је Ћеловић оставио – рекао је Ратковић уз напомену да је Удружење недавно послало писмо ургенције надлежној градској комисији са захтјевом да једна од улица у Београду на води понесе име овог великог српског добротвора коме ће, према пројекту, бити подигнут и споменик у парку код хотела Бристол.

Ратковић је подсјетио да је у протеклој години једна београдска улица понијела име Требињца проф. др Јована Р. Деретића, најзначајнијег српског историчара књижевности.
У наставку састанка одлучено је да до наредне изборне скупштине нова чланица Извршног Одбора буде Радојка Боро.

Она је присутне упознала са акцијом за обнову споменика страдалницима села Чаваш. Одлучено је да Удружење Требињаца, у складу са могућностима, помогне обнову споменика.

Жарко Ј. Ратковић је рекао да је Удружење веома активно у издавачкој дјелатности, па осим књиге др Ковача, ових дана из штампе излази и монографија посвећена требињској болници, чији је аутор др Вукашин Лугоња.

Најављено је да ће у наредном периоду библиотекама у Херцеговини бити уручени наслови дјела чији је издавач Удружење Требињаца „Јован Дучић“ у Београду.

Текст и фото: Трифко Ћоровић

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар