Писмо Удружења Требињаца: Коме то у Београду смета Јован Дучић?

  • Жарко Ј. Ратковић, председник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду упутио је отворено писмо у коме не крије запрепаштење чланова овог Удружења због скандалозне одлуке Комисија за именовање улица и тргова у Београду која је 24. јуна ове године решила да се „скрати“ улица Јована Дучића у београдској оштини Чукарица. Писмо преносимо у целости. 

 

ULICA

Драги пријатељи,

Чланови Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду потпуно су запрепаштени одлуком коју је донела Комисија за именовање улица и тргова у Београду.

Наиме, 24. јуна 2015. године објављена је вест да је Момо Капор добио своју улицу у Београду. Узгред је поменуто да ће се улица Јована Дучића у чукаричком насељу Репиште у делу између Миле Јевтовић и Учитеља Стојана Чоле звати по Ивану Табаковићу, оснивачу Одсека керамике на Академији за примењену уметност.

Из имена нашег удружења сасвим је јасно какав би могао да буде наш став о лику и делу српског великана и најпознатијег Требињца.

И сам Дучић је имао свест о томе колико је задужио српску престоницу. Када су га својевремено питали зашто не купи кућу у Београду, одговорио је: „Шта ће мени у Београду кућа, кад ћу једног дана имати улицу.“

Pismo Udruzenja ulica JD-1

Јован Дучић је добио улицу у Београду у време комунистичке власти, којој није било по вољи што је био истакнути дипломата Краљевине Југославије. Имајући то у виду, могло се „прогутати“ што му је додељена само једна обична улица.

Наш је став да садашња улица Јована Дучића, може да промени име, само у случају да његово име понесе неки од централних београдских булевара, као што је то случај у Новом Саду.

Оваква одлука доноси бројна питања. Морамо да изразимо велику забринутост и запитамо се коме у Комисији за именовање улица Града Београда смета име Јована Дучића? Зашто од свих улица у Београду баш његову да „скрате“?

Ова одлука штети и угледу Ивана Табаковића. Уместо да добије целу улицу којом би оваква почаст имала своју аутентичност, додељен му је део улице која већ деценијама има свој назив.

Овим путем Удружење Требињаца „Јован Дучић“ у Београд жели да се јавно захвали професору Николи Рунићу који је у писму објављеном у „Политици“, 18. јула ове године, у рубрици „међу нама“, поставио право питање „Да ли Јована Дучића сахрањујемо по трећи пут?“

Из његовог писма смо сазнали да је двеста пунолетних станара улице Јован Дучић потписало петицију којом се тражи поништавање одлуке Комисије за именовање улица Града Београда.

Подржавамо петицију станара улице Јован Дучић у Бограду, уједно ову прилику користимо да поред наших чланова и њихових породица позовемо све Требињце и њихове потомке, као и све оне грађане који поштују лик и дело Јована Дучића, да се придруже и својим потписом дају што снажнији легитимитет овој петицији. Можете нас контактирати путем мејла udruzenje.trebinjaca@yahoo.com

Удружење Требињаца „Јован Дучић“ у Београду затражило је званично састанак са председником Комисије за именовање улица и тргова Града Београда. Желимо да у отвореном дијалогу сазнамо којим критеријумима су се водили чланови поменуте Комисије, али исто тако да изнесемо и своје аргументе.

Преко свих доступних медија обавештаваћемо јавност о даљем току овог случаја, а сасвим сигурно нећемо одустати док Комисија за именовање улица и тргова не поништи своју скандалозну одлуку.

 

Жарко Ј. Ратковић
председник Удружења Требињаца „Јован Дучић“ у Београду

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар