ШАНТИЋЕВА ДРУГА КУЋА ЧУВА УСПОМЕНЕ НА ПОЕТСКОГ ВЕЛИКАНА

  • Под називом „Шантићева друга кућа“ је у Градској галерији у Невесињу приређено културно-умјетничко вече посвећено великом херцеговачком пјеснику.

Највећи дио манифестације „Шантићеве вечери поезије“ одржава се у Мостару, а једно поетско вече се по традицији приређује у Невесиње, граду који је Шантић много волио и у којем је написао своје најљепше пјесме. Стихове барда херцеговачког пјесништва говорила је глумица Драгана Матрак Буквић, а о значају Шантићевог дјела у настави српске књижевности, историје и културе предавање је одржао филолог и историчар умјетности Борјан Митровић.

Посебну чар вечери дале су етно групе „Симонида“ и „Свети Димитрије“ које су својим интерпретацијама побрале аплаузе љубитеља и поштоваоца Шантићеве поезије.

У оквиру програма отворена је и изложба слика бугарског умјетника Николаја Русева.

Манифестацију су организовали Општински одбор „Просвјете“, Народна библиотека и Радио Невесиње.

Предсједник Општинског одбора „Просвјете“ Горан Дука каже да је овогодишњи програм нешто скромнији због актуелне епидемиолошке ситуације, али су посјетиоци ипак кроз пјесму и стих осјетили Шантићев дух и оживјели успомене на овог великана чија поезија није имала других амбиција него да буде топла ријеч.

− Можемо бити поносни и срећни што у Невесињу имамо школоване младе људе и етно групе које у сваком тренутку могу направити занимљив програм−истакао је Дука. Он је за наредну годину најавио прво Шантићево концертно вече са најљепшим стиховима преточеним у музичке композиције.

Радио Невесиње

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар