ДОДИЈЕЉЕНА СТИПЕНДИЈА “ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ“

  • Стипендију „Владимир Ћоровић“ Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ Градски одбор Мостар ове године добило је 75 ученика основних и средњих школа и студената, а исплаћен је Фонд од 50.100 КМ.

Додјела „Просвјетине“ стипендије „Владимир Ћоровић“ одржана је у Владичанском двору у Мостару, у оквиру 101. Шантићевих вечери поезије.

Вршилац дужности предсједника СПКД „Просвјета“ Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић рекла је да су стипендије обезбиједили Мостарци и пријатељи Мостара расути по свијету, који су и оснивачи стипендијског Фонда и који желе да помогну дјеци да се образују, буду изврсни ученици и студенти, те да као такви јачају своју заједницу.

Захваливши свим донаторима, она је истакла да они имају велику љубав за Мостар.

Бјелица је навела да је у оквиру „Просвјете“ формиран Организациони одбор стипендије „Владимир Ћоровић“ који чине оснивачи, донатори, чланови „Просвјете“ и Епархије захумско-херцеговачке, а који ће радити на бољој организацији и јачању „Просвјетине“ стипендије.

Она је истакла да је један од основних циљева „Просвјете“ од њеног оснивања помоћ ученицима и студентима, те да ће тако и остати.

Стипендистима се у име донатора обратила Весна Табачки, која је пренијела жељу донатора да помогну и награде труд и рад дјеце која су вриједна и активна у својој заједници.

„Најзначајнији задатак донатора јесте да покушамо да повежемо људе који желе и могу да помогну. На идеју заједништва донатори су поносни и својим примјером желе да вам покажу да човјек сам не може много да уради, али када се људи повежу добрим идејама и раде пуног срца и с великом љубављу може да се уради много“, рекла је Табачки у обраћању стипендистима.

Она је нагласила да је стипендистима најважнија порука људи који су окупљени око „Просвјетине“ стипендије – да буду добри и честити људи.

Обнављање „Просвјетине“ стипендије „Владимир Ћоровић“ иницирао је 2016. године Славко Андрејевић, који је поријеклом из Мостара, а данас живи и ради у Лондону. Андрејевић је и предсједник Организационог одбора ове стипендије, која данас има 24 донатора.

Конкурс за стипендије за нову школску годину биће расписан почетком новембра.

У оквиру програма наступила је етно-група „Свети Димитрије“ из Невесиња и одржано је предавање „Значај дјела Алексе Шантића у настави српске књижевности“.

Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар