Шантићева друга кућа: Невесиње чува успомену на великог пјесника

  • Под називом „Шантићева друга кућа“ у Градској галерији у Невесињу приређено је књижевно– музичко вече посвећено великом херцеговачком пјеснику. Највећи дио манифестације „Шантићеве вечери поезије“ одржан је у Мостару, а један сегмент је резервисан за Невесиње, град који је Шантић много волио и у којем је написао своје најљепше пјесме.

Општински одбор „Просвјете“ и Радио Невесиње припремили су занимљив репертоар прозе, поезије и музике, а посјетиоцима су се обратили и гости из мостарске „Просвјете“.

Књижевни дио вечери био је у знаку промоције збирке приповиједака мр Момчила Голијанина „ Пази на којој си“. То су приче о прошлости, заборављеним легендама и животу на херцеговачком кршу.
Аутор каже да су завичај и изворни народни језик његова стална инспирација.
– – Мој основни циљ је био да сачувам од заборава језик Херцеговине и Невесиња – поручио је Голијанин.

Професорица Даница Ђурасовић је нагласила да је Голијанин својим приповијеткама отворио давно забрављена врата прошлости и увео нас у бајковити свијет прошлих времена .
– У тим причама има љубави и мржње, зависти и јунаштва, али и сељачког хумора – истакла је Ђурасовић.

 

Музички дио вечери припремио је композитор Горан Дука који је уз пратњу хора ОШ „Ристо Пророковић“ интерпретирао неколико Шантићевих пјесама. Стихове барда херцеговачког пјесништва говорила је глумица Драгана Матрак.
Публику у Градској галерији поздравили су гости из мостарске „Просвјете“: свештеник Радивоје Круљ и потпредсједник Градског одбора Ранко Чворо.
Шантићеве вечери поезије завршавају се у недјељу поетско-музичко-сценским програмом „ Са Шантићем око свијета“.

Извор: Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар