У ХЕРЦЕГОВИНИ ЛИЈЕК ЗА КОРОНУ! Њемачки научници Института Макс Планк истражују својства пелина

  • ШИРОМ планете одавно трају истраживања за лек против короне, а немачки научници Института „Макс Планк“ недавно су објавили да су њихова истраживња фокусирана на биљку – слатки пелин дала одређене резултате. Слатки пелин  добро успева у Херцеговини, а засада једини плантажни узгајивач налази се у Љубињу.

Петар Михић из Љубиња тренутно је једини у БиХ који се бави узгојем лековите биљке – слатког пелина, а након истраживања научника из Немачке и сазнања да се њиме може лечити вирус корона, Михић је постао једна од најтраженијих особа на овим просторима.

– Слатки пелин садим већ осам година, односно када је у Херцеговина почело масовно узгајање смиља тада сам се определио за пелин. Бавим се плантажним узгојем и органском производњом, а тек сада су дошли до резултат мога рада – каже Михић.

Заједно са њим у узгој је укључена и његова породица, а од пелина праве чај, етерично уље и тинктуре. Вест да би могао бити један од састојака лека против короне Михића није изненадила.

– Пре више од четири месеца чуо сам да су Немачкој почела истраживања. То је тек сада дошло до нас, а морам признати да ме многи зову и траже узорке за анализе. Нисам изненађен јер ми је познато да се ради о лековитој биљци која има антивирусно деловање, да је користе као лек против паразита, гљивица, и бактерија, а свакодневним умивањем чајем од ове биљке, смањује се осетљивост очију на алергије и прашине. Наравно, ја нисам доктор да о томе могу причати, али оно што знам је да сви они који су га једном наручили стално траже нове количине – додао је Михић.

Немачко истраживање недавно је изашло у јавност, а пензионисани оториноларинголог из Хрватске доктор Јуре Бурић каже да је и пре тих информација тврдио да слатки пелин помаже у превентиви заразе од вируса корона. Бурић тврди да је Министарству здравља Хрватске писао и препоручио да се грађани инхалирају водом, морском сољу и додају две лековите биљке које успевају у Херцеговини – вресак и слатки пелин.

– Артемисиа аннуа показала се као изврсна трава из које се узима екстрат, етерично уље или нешто друго, а у САД производе лек од њега који се зове „артемицин“. Он се даје особама оболелим од тумора плућа и женама оболелим од тумора дојке – истиче др Бурић.

ИНХАЛАЦИЈА

ДОКТОР Јуре Бурић каже да слатки пелин потиче из Азије, да га у Кини користе у медицини, а његов савет за превенцији короне је у инхалацији.

– У две литре вреле воде сипате по шаку морске соли и сувог вреска и додајте пар капи етеричног уља ертемисина. Инхалирајте се док вода не буде топла – препоручио је др Бурић.

Дубравко Цураћ/Новости

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар