Шантићева награда додијељена хрватском академику Луку Паљетку

  • Додјелом награде „Алекса Шантић“ овогодишњем добитнику књижевнику из Дубровника Луку Паљетку затворене су 99. Шантићеве вечери поезије у Мостару.


Свечана церемонија додјеле награде одржана је у Народном позоришту Мостар гдје је одиграна представа „Прича о пјесницима“, која говори о досадашњим лауреатима, а у којој се појавио и овогодишњи добитник и говорио стихове мостарској публици.

Луко Паљетак је награду добио једногласном одлуком Управног одбора мостарске „Просвјете“, а на основу мишљења стручног жирија.

У образложењу се наводи да је Паљетак аутор великог и значајног пјесничког опуса у којем се дотицао и Алексе Шантића као пјесника којем се диви.

Паљетак је изјавио да му награда много значи, али да је изненађен, јер је мислио да неће доћи на ред за њу.

„Са многим добитницима ове награде сам друговао и лијепо се наћи у том друштву. Никад нисам носио шешир и вјероватано га нећу ни носити, али морам признати да се угодно осјећам под тим свемирским Шантићевим шеширом. Из таквог шешира заправо су изашли сви лирски пјесници, они који осјећају љепоту земље, љепоту домовине, љепоту жене, пејзажа, љепоту живота“, рекао је Паљетак.

Он истиче да је Шантић то све знао, јер био урастао у земљу из које је постао, а усмјерен у небо које је изнад њега.

„Шантића смо обавезно читали у средњој школи, а студирао сам славистику и учили смо га као великог пјесника српске књижевности, али и уопште ондашње наше заједничке књижевности“, додао је Паљетак.

Према његовим ријечима, за разлику од других великих пјесника тог доба, Шантиће се разликује по искреном односу према оном што осјећа.

„Њега није занимала пјесничка школа, већ снага ријечи које он може у том тренутку употријебити да би изрекао оно што мисли, а мислио је оно што је осјећао. То не раде сви пјеснци и зато је Шантић велики пјесник“, нагласио је Паљетак.

Велики пјесник и прошлогодишњи добитник награде Перо Зубац каже да је Луко Паљетак аутор једне од најљепших пјесама 20. вијека „Прољеће у самостану“.

НОСИЛАЦ ОРДЕНА АНТЕ СТАРЧЕВИЋА

КОЛЕКЦИОНАР НАГРАДА; Луко Паљетак са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић након уручења ордена „др Анте Старчевић“ 18. јуна 2018. године у Загребу (ФОТО: www.predsjednica.hr)

Луко Паљетак рођен је 1943. године у Дубровнику. За своје књижевно стваралаштво вишеструко је награђиван, а неке од награда су „Антун Бранко Шимић“, „Ивана Брлић Мажуранић“, „Владимир Назор“, „Стражилово“, „Горанов вијенац“ и „Пушкинова награда“. За допринос хрватској култури, а посебно обогаћењу умјетности хрватске ријечи хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић је 18. јуна 2018. године Лука Паљетка наградила орденом „др Анте Старчевић“ .

Предсједник мостарског Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) „Просвјета“ Радивоје Круљ рекао је да је презадовољан овогодишњим Шантићевим вечерима поезије, посебно у контексту расположивих финансијских средстава.

„Сви програми од прве вечери, до вечерас су били посјећени, било је више од хиљаду посјетилаца. Посебно вечерас, кад уживамо у поезији великог пјесника и човјека Луке Паљетка“, навео је Круљ.

Мостарски градоначелник Љубо Бешлић рекао је да Мостар чува традицију и сјећање на свог великог пјесника.

„Шантић остаје за наредна покољења. Знајући колико је он дао за Мостар, најмање што можемо је радити да се он не заборави“, изјавио је Бешлић.

Шантићеве вечери поезије које организују СПКД „Просвјета“, Градски одбор Мостар, и СПКУД „Гусле“ одржане су од 6. до 28. октобра уз богат садржај и разноврсне програме.

Изведена је представа „Прича о пјесницима“ – посвећена лауреатима Књижевне награде „Алекса Шантић“ (1968 – 2018), затим Вече севдаха, староградских пјесама и Шантићевих компонованих пјесама уз поезију Мике Антића и Душка Трифуновића.

Одржана је и промоција књиге „Окупљање породица Билић, Докић, Јелачић, Пешко и Шаин у Мостару“ и додјела „Просвјетине“ стипендије „Владимир Ћоровић“ ученицима и студентима, а одиграна је и монодрама „Има нека тајна веза“ Милана Димића.

Приређена је и ликовна изложба академског сликара Здравка Круља, Шантићево вече у Невесињу, представа „Остајте“ Независног универзитета Бањалука, изложба документарне грађе „Шантићеве вечери поезије и Књижевна награда `Алекса Шантић`“, те концерт Мјешовитог хора „Слога“ Сарајево.

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар