Сахрана академика Милорада Екмечића сутра у Београду

  • Српски академик Милорад Екмечић, који је преминуо 29. августа у 88. години, биће сахрањен сутра у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, најавила је породица. Комеморација ће бити одржана у 12 часова у свечаној сали Скупштине града Београда

061777

Милорад Екмечић (фото: novosti.rs)

Од Екмечића, који је словио за једног од највећих српских историчара, породица и пријатељи опростиће се у 14.00 часова.
Милорад Екмечић преминуо је у суботу, 29. августа у Београду. Рођен је 1928. у Пребиловцима у општини Чапљина.
Општу историју дипломирао је у Загребу 1952. године, а докторску дисертацију „Устанак у Босни 1875-1878. године“ одбранио је у Загребу 1958. године.
Након специјализације у Принстону наставио је да ради на Филозофском факултету у Сарајеву до избијања рата 1992. године. Био је члан Академије наука и умјетности БиХ од 1973. године, а Српске академије наука и умјетности од 1978. године.
Био је дописни члан и Црногорске академије наука и умјетности, као и члан Академије наука и умјетности Републике Српске.
Тадашњи предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић га је 2010. године одликовао Орденом части са златним зрацима, а добитник је Кочићеве награде и Ордена Светог Саве.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар