ПРЕОБРАЖЕНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У ТРЕБИЊУ: Изложба у част академика Милорада Ћоровића

  • У Галерији Музеја Херцеговине вечерас је отворена изложба слика Милорада Ћоровића, у оквиру обиљежавања Преображенских свечаности.

 

dav

Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине каже да је изложба организована у сарадњи са Академијом ликовних умјетности у Требињу, а поводом 10 година од смрти академика професора Милорада Ћоровића и 25 година од оснивања Академије.

„Изложба је избор из легата који је умјетник поклонио Музеју Херцеговине, а вечерас је изложено 18 слика, које чине циклуси ‘Бикови’ и ‘Из циклуса Требињци’. Значај ове изложбе је у томе што легат Милорада Ћоровића није доступан јавности. Посљедња изложба је била 2002. године, а годину дана касније је направљен уговор о поклону и од тада је Музеј богатији за још један вриједан легат“, истакла је Грујић.

Веселин Брковић, декан Академије ликовне умјетности је рекао да је изложба само мали дио сликарског дјела Милорада Ћоровића, али сасвим довољно да већ на први поглед схватимо његов изузетан значај.

„Као неко ко је прво био студент професора Ћоровића, а дуго година његов близак сарадник, знам да није могуће организовати свеобухватну изложбу, јер је много тога нестало. Ова изложба може да постакне један стручни дијалог, да понуди о ликовном опусу, који је настајао од Ћоровићевог доласка у Требиње, једно ново другачије читање и тумачење у другом контексту у промјењеним друштвеним и културолошким приликама. Нама остаје да чувамо успомену на наше учитеље и да наставимо наш заједнички задатак да стручним и одговорним радом допринесемо јачању једног система вриједности, који ће омогућити бољи животни амбијент не само у нашем граду, већ и у цијелој РС“, рекао је Брковић.

btr

Отварајући изложбу, замјеник градоначелника Требиња, Слађана Скочајић казала је да је свака изложба посебно вече, а изложба академика Ћоровића је свакако посебна.

„Немам рећи ништа ново, али кад понављамо ствари које познајемо, чувамо их од заборава. Ћоровић се понашао ако већина наших интелектуалаца са ових простора. Рођен је у Сарајеву, гдје је завршио основну школу, гимназију и средњу школу за примјењену умјетност. Дипломирао је на Академији ликовних умјетности у Београду 1959. године. Школске 1995/96. године постављен је за декана новоосноване Академије ликовних умјетности у Требињу. За свој плодан умјетнички и педагошки рад добио је више значајних награда и признања“, навела је Скочајић.

Она је додала да читајући критике, једна реченица каже да је Ћоровић имао посебан однос у стваралаштву, који је био на граници реалности и фантазије.

“Зар није фантастично, да смо ми вијековима успјели да опстанемо, останемо и постојимо и мислим да је то била реалност коју је Ћоровић сликао“, навела је Скочајић.

Изложба је реализована уз подршку Скупштине града Требиња, Електропривреде РС и Министарства просвјете и културе РС и биће отворена до 18. септембра.

Д.М. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар