РЕАКЦИЈЕ ТРЕБИЊСКИХ СОЦИЈАЛИСТА И СУБНОРА: Нећемо дозволити недобронамјерним појединцима да се баве ревизијом историје

СТАВ СОЦИЈАЛИСТА НЕПРОМИЈЕЊЕН ОД 1945. ГОДИНЕ: Славна партизанска војска је надчовјечанским напором и борбом донијела слободу свом народу и повела га у бољу и свјетлију будућност

 

Поводом јучерашњег окупљања чланова Удружење бораца ЈВуО и невиних жртава Другог свјетског рата, њихових потомака и поштовалаца Требиње, на коме је затражено измијештање бисти народних хероја из градског парка и спомен-плоче изнад улаза у Старог града посвећене партизанским јединицама које су ослободиле Требиње у Народноослободилачком рату, саопштењем се огласио Градски одбор Социјалистичке партије у коме се, између осталог, каже:

„Поштујући принципе демократије и слободне воље, изражавања мишљења и ставова свих грађана о свему и на било коју тему, немамо ништа против да оно што имају да кажу и за што се залажу изложе јавно и чланови удружења ЈВуО, као сто су то урадили на свом јучерашњем окупљању.

Уважавајући одређене историјске чињенице које се тичу догађања на нашим просторима у току Другог свјетског рата, те страдања врло често и невиних људи, са своје стране одлучно осуђујемо сваки злочин који је починио било ко, у име било кога и у име било чега.

У том и у другим случајевима везаним за нашу историју, треба да се баве и свој суд да дају људи из струке и науке, а никако некомпетентни и недобронамјерни појединци којима је једини циљ политизовање прошлости и садашњости из кога би извукли само личну корист, а никако сазнавање праве истине и чињеница које су довеле до трагичних и крвавих сукоба тога времена…

Није нам циљ да оспоримо тежње припадника другог покрета да се обрачунају са окупатором, али су доказане и непобитне историјске чињенице потврда да је славна партизанска војска надчовјечанским напором и борбом донијела слободу свом народу и повела га у бољу и свјетлију будућност.

У циљу превазилажења подјела у нашем друштву које долазе од неодговорних појединаца са само њима знаним побудама и потребама, залажемо се за дијалог, толеранцију, међусобно уважавање, заједништво и мирно рјешавање свих неспоразума, а што ће нас све скупа усмјерити према изградњи и просперитету наше заједнице, гдје ће сви они који могу да дају допринос афирмацији своје земље имати своје заслужено мјесто и улогу. Учинимо да млади желе и воле да живе у својој домовини“, наведено је у саопштењу.

И СУБНОР РЕАГОВАО

Истим поводом огласио се и СУБНОР Требиње који се оштро противи покушају одређених групација да кроз омаловажавање народноослободилачке борбе и стварних чињеница везаних за ослобађање земље од фашизма покушају извршити ревизију историје.

У саопштењу се даље наводи да је покушај рушења или премјештања  историјских споменика из тог времена је нешто што треба одлучно спријечити и на тај начин не дозволити да оно што је истинито и више пута потврђено буде понижено и згажено од стране оних који не мисле добро нити себи нити друштву у ком дјелују.

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. абвгдђ Reply

  Ta боља и светлија будућност су били навођење савезничких бомбардера на српске градове, страшни злочини над невиним грађанством, невиђена пљачка њихових станова, кућа, радњи, погона и фабрика, уништење и понижење сељака принудним откупом, одузимање девет десетина имовине СПЦ те онемогућавање њеног рада, не давање дозволе за градњу цркава и Храма Св. Саве деценијама, фаворизовање других на штету Срба, цепање Србије на три дела, а тамо где су већина били Срби у Хрватској нису дали покрајине, терање омладине на бесплатан рад на акцијама, култ једног вође, једне партије и једне истине, фалсификовање историје, забрана готово свега српског, уништење српске културе и језика …
  Величање себе и својих успеха, као да другде не постоје фабрике, путеви и хидроцентрале, као да се у другим земљама људи не школују и не помажу сиромашни …

  За мене је то мрачно, најгоре раздобље, не видим ништа, ама баш ништа светло.

 2. ХЕРЦЕГОВИНА Reply

  Да живим хиљаду година неће ми бити јасна потреба србских комуниста на завађању и дијељењу Срба.
  И ове 2018 исто као и 1941 опкољени душманима хрво усташама и цвијећем им, муслиманима,они и даље стежу омчу око србских вратова???
  Драгици Правици,Владу Шегрту и Саву Ковачевићу мјесто је у паклу,тамо им постављајте бисте и држите Субнор опела, срам вас и стид било од херцеговачке сиротиње чије синове јединце побисте у Кифину Селу,Гацку,Требињу… само зато јер су били Срби вјерни својој отаџбини.
  Нису као ви, комунисти, служили хрво усташама да прошире своје границе све до Трста, нити да поклањају другима ону Суторинску обалу за коју су крвавили наши преци под Луком Вукаловићем.

Оставите коментар