Обнавља се стара српска школа у Мостару

  • Осим што је обнова Саборног храма у Мостару у поодмаклој фази, прије три године почела је и обнова старе Српско-православне школе, изграђене 1858.године. Налази се у оквиру исте архитектонско-амбијенталне цјелине, а намјера је да, уз прилагођавање савременим и културолошким потребама, настави образовну и просвјетарску традицију.

Стара, или “школа под кошћелом”, како су је звали Мостарци, ишколовала је бројне генерације мостарских Срба. Неки од њих, као Шантић, Владимир и Светозар Ћоровић, Атанасије Шола, и други, у њој су научили прва слова. Јован Дучић је, својевремено, ту учитељевао. Циљ је да школа поново прими ђаке.

– У ком облику ће заживјети, зависи од људи који овдје живе и који искажу своју потребу. Тренутна потреба за српским језиком, историјом и културом постоји, и манифестује се у виду пројекта који постоји пет година. Просвјетина школа српског језика, историје и културе – прича ђакон Бранислав Рајковић.

У изворном облику, школа је дијелом обновљена. У деветнаестом вијеку, била је најелитнија, а хроничари тврде да је аустроугарско вријеме, када су затиране националне школе, било најтеже.

– Долазило је до ситуација да је један владин повјереник морао да присуствује сједницама људи који су водили ову школу, гдје се одлучивало о раду, новцу – истиче публициста Шемсудин Златко Сердаревић.

Послије Другог свјетског рата, служила је, накратко, као школа и сиротиште, а нешто касније претворена је у станове. У једном од њих рођена је и Умија Крајишник.

– У посљедњем рату, неповратно су изгубљене старе књиге и вриједна документација. На обнови ће се истрајати – напомиње Умија Крајишник.

Прва фаза обнове финансирана је средствима кабинета предсједника Српске и Владе Србије. Наставак радова зависиће од прилива средства.

Извор:РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар