Ратне приче ВЕСНЕ КЕШЕЉ представљене у Невесињу

  • У Градској галерији у Невесињу представљен је роман „Зашто да пропустимо ту прилику?“ аутора Весне Кешељ, који је заснован на стварним догађајима и судбинама током протеклог рата у БиХ.

Ова књижевница и новинарка кроз документарни роман са поднасловом „Седам поглавља једне заједничке повијести“ доноси истините приче из вихора грађанског рата у БиХ током деведесетих година прошлог вијека.

Та заједничка историја представља једну фазу живота ауторке и људи око ње, обиљежена грађанским ратом у БиХ, али и личним и породичним /мело/драмама и трагедијама.

На промоцији је говорила професорица српског језика и књижевности Даница Ђурасовић.

У својим запажањима професорица Ђурасовић је истакла да је роман „Зашто да пропустимо ту прилику?“ објективна слика субјективног доживљаја живота људи, којих се ауторка у свом раду дотакла.

„Књига има седам прича испричаних новинару-писцу, који покушава из мора ријечи да пронађе праву, искрену, ријеч, а да све оно што је лажно изостави. То не значи да аутор уљепшава и сакрива. Она записује и издваја оно што сматра битним и без чега прича не би била прича“, каже Ђурасовић.

Сматра да је Весна Кешељ кроз овај роман анализирала себе, ко је она – да ли прво новинар или писац.

„Задржава се на чињеницама, које износе њени саговорници, а понекад уноси лични утисак“, истиче професорица Ђурасовић.

Запажа да ауторка, као књижевница, издваја два аутора, Борхеса и његову „Општу историју бешчашћа“ и Киша и његову „Гробницу за Бориса Давидовича“.

„За Борхеса историја човјечанства је историја зла, а Киш искључује Бога из човјековог живота, а Весна не признаје ништа од тога, јер лице човјеково је лице Божије“, закључила је професорица Даница Ђурасовић.

Књигу „Зашто да пропустимо ту прилику?“ је објавила награђивана издавачка кућа „Еверест медија“ из Београда позната по елитним едицијама прозне фантастике, неоавангарде, стрипа и другачијег женског писма.

ТАЊА ИВКОВИЋ/Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар