Слободна Херцеговина » Мраморак: Гуслари не заборављају Пребиловачке мученике

Мраморак: Гуслари не заборављају Пребиловачке мученике

  • У Мраморку је 08.марта 2015. године одржано хуманитарно вече са циљем упознавања мештана овог Јужно банатског места са мученичким страдањем херцеговачког села Пребиловци и прикупљања средстава за изградњу храма Васкрсења

ipp
У присуству око 200 гостију и уз учешће скоро 50 чланова КУД Мраморак, гостију из Делиблата, гуслара и пјесника провели смо једно пријатно вече.

ipp

Са младима све почиње и све завршава. Дјечији ансамбл КУД Мраморак појачан са младима из Делиблата.

Скупила се скромна сума од 14.500 динара која је уплаћена на рачун СНД Пребиловци.
ipp
Госте је у име организатора поздравио Александар Таушан, а у име домаћина Горан Вујовић.

Организација вечери је поверена КУД Мраморак уз велику помоћ Александра Таушана у име гусларског друштва Стара Херцеговина и Миленка Чабрила у име ЗК Херцеговац из Панчева.

ipp

О Пребиловцима је говорио Миленко Чабрило

Чабрило је подсетио на трагедију српског народа у мученичким Пребиловцима 1941. као и 1992. године, Чабрило је навео и три циља која воде Срски народ у градњи овог, али и других спомен храмова.
– Основни циљ је да се остави успомена на невине мученике страдале у овом страшном злочину. Други циљ је да се, Српски народ који брзо заборавља а слабо памти, увек опомиње да је понављање злочина могуће у свакој прилици, што се показали и 90-тих година овог века – рекао је Чабрило и додао:
– Трећи циљ је да се позову на покајање потомци злочинаца који су починили овај монструозан злочин: двоструко убиство истих жртава, са толико мржње и свирепости и јасном намером да се сатре сваки траг и подсећање на постојање Српског народа на овом подручју.

Чабрило је нагаласио да је обавеза сваког Хришћанина да се Богу моли за опрост греха својих и греха браће своје, то значи да треба да молимо и за опрост греха ових злочинаца. Са друге стране, покајање за учињене грехе је услов за опрост, а негирање греха и злочина је позив на његово понављање.

– Наша обавеза је тим већа, што то и јесу наша браћа по крви, али на жалост не и по вери. Већина, или скоро сви злочинци су потомци, не тако далеких предака, Срба, који су примили католичанство или ислам у неким смутним временима. Једни су то радили из кукавичлука а други из похлепе, као што се и данас чини – закључио је Чабрило.

ipp

Нада српских гусала Михајло Перовић из Смедерева.

Ту је народни гуслар Драго Ђерић као и пјевачка група Полимље

ipp
У оваквим приликама се не пропушта порука „Рађајте Српкиње мајке и не питајте како када знате зашто“ Божидара Божа Глоговца.

Гусле у рукама народног гуслара Ђорђа Тановића

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина