Мраморак: Гуслари не заборављају Пребиловачке мученике

  • У Мраморку је 08.марта 2015. године одржано хуманитарно вече са циљем упознавања мештана овог Јужно банатског места са мученичким страдањем херцеговачког села Пребиловци и прикупљања средстава за изградњу храма Васкрсења

ipp
У присуству око 200 гостију и уз учешће скоро 50 чланова КУД Мраморак, гостију из Делиблата, гуслара и пјесника провели смо једно пријатно вече.

ipp

Са младима све почиње и све завршава. Дјечији ансамбл КУД Мраморак појачан са младима из Делиблата.

Скупила се скромна сума од 14.500 динара која је уплаћена на рачун СНД Пребиловци.
ipp
Госте је у име организатора поздравио Александар Таушан, а у име домаћина Горан Вујовић.

Организација вечери је поверена КУД Мраморак уз велику помоћ Александра Таушана у име гусларског друштва Стара Херцеговина и Миленка Чабрила у име ЗК Херцеговац из Панчева.

ipp

О Пребиловцима је говорио Миленко Чабрило

Чабрило је подсетио на трагедију српског народа у мученичким Пребиловцима 1941. као и 1992. године, Чабрило је навео и три циља која воде Срски народ у градњи овог, али и других спомен храмова.
– Основни циљ је да се остави успомена на невине мученике страдале у овом страшном злочину. Други циљ је да се, Српски народ који брзо заборавља а слабо памти, увек опомиње да је понављање злочина могуће у свакој прилици, што се показали и 90-тих година овог века – рекао је Чабрило и додао:
– Трећи циљ је да се позову на покајање потомци злочинаца који су починили овај монструозан злочин: двоструко убиство истих жртава, са толико мржње и свирепости и јасном намером да се сатре сваки траг и подсећање на постојање Српског народа на овом подручју.

Чабрило је нагаласио да је обавеза сваког Хришћанина да се Богу моли за опрост греха својих и греха браће своје, то значи да треба да молимо и за опрост греха ових злочинаца. Са друге стране, покајање за учињене грехе је услов за опрост, а негирање греха и злочина је позив на његово понављање.

– Наша обавеза је тим већа, што то и јесу наша браћа по крви, али на жалост не и по вери. Већина, или скоро сви злочинци су потомци, не тако далеких предака, Срба, који су примили католичанство или ислам у неким смутним временима. Једни су то радили из кукавичлука а други из похлепе, као што се и данас чини – закључио је Чабрило.

ipp

Нада српских гусала Михајло Перовић из Смедерева.

Ту је народни гуслар Драго Ђерић као и пјевачка група Полимље

ipp
У оваквим приликама се не пропушта порука „Рађајте Српкиње мајке и не питајте како када знате зашто“ Божидара Божа Глоговца.

Гусле у рукама народног гуслара Ђорђа Тановића

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар