Радници Гатачког водовода ступили у штрајк

  • Радници Гатачког Водовода су на рубу егзистенције. Посљедњу плату су примили за септембар прошле године, због чега су ступили у штрајк упозорења. Генерални штрајк најавили су 18 марта.

Перо Мркајић, предсједник синдиката, са својом скромном платом, коју није примио пет мјесеци, храни шесточлану породицу.

“Тешко, тотално тешко! Не зна у дуговима свугдје ево да их почнем набрајати не знам одакле бих почео, искрено. Како се сналазите? Морам и приватно, морам, али не могу”, каже Мркајић.

Перо није једини. Огорчени и љути радници траже исплату пет зарађених плата, топле оброке и заостале регресе. За све је крив недомаћински однос директора, а одмах за њим и гатачких власти које не окрецу главу на све већу дубиозу у Водовода, казу незадовољни радници.

“До ноката догорјело, ако може и више онда је то то. Ступили јесмо у штрајк упозорења од 6. марта и траје по закону до 18-ог након тога ако не дође до рјешења или договора ове кризе са надлежним институцијама ступамо у генерални штрајк”, каже Бошко Бејат, радник ЈП “Водовод” Гацко.

“Ево људи живе и са редовним платама па се некако кубуре, а ово је већ доведена у питање основна животна егзистенција. Да не причамо о банкама и кредитима који свакодневно људима долазе опомене који једноставно немају рјешење за све ово”, истиче Наташа Андрић, радница ЈП “Водовод” Гацко.

У понедјељак или уторак, са штрајкачким одбором сјест ћемо за исти сто, каже предсједник гатачког парламента. Јован Ковачевић вјерује да ће се наћи лијек и да ће гатачки Водовод испливати са дна. Скупштина је већ усвојила одређене закључке за спас, али за овај хаос неко мора да одговара, поручује Ковачевић.

“О одговорностима ће се свакако разговарати у наредном периоду, које ће се ту мјере предузети и шта ће ко ту урадити и да ли ће неко поднијети оставку ја то сада не знам. Али са примјеном нових одлука већ од љета би требало доћи до повећања фактурисане реализације самим тим и повећаних прихода”, каже Ковачевић.

Начелника Гацка данас није било на послу, није га било ни предходних дана када су радници куцали на његова врата. Кажу, нада посљења умире, а уздају се и у помоћ републичких власти.

Горан Лучић је на челу гатачког Водовода скоро 15 година. Данас на свом радном мјесту није био, није одговарао ни на наше позиве па га нисмо успјели питати ко је крив за катастрофално стање у овом предузећу и да ли је послије свега спреман поднијети оставку.

Одлуку о ступању у генерални штрајк за десет дана, потписала су 54 радника гатачког Водовода.

Извор Атв

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар