Радници ЕРС-а најавили генерални штрајк

  • Одбор синдиката „Електропривреде Републике Српске“ (ЕРС) једногласно је одбио приједлог Правилника о раду који им је, како су истакли, наметнут од стране Управе ЕРС-а, најавивши да ће се супроставити примјени правилника у свим зависним и Матичном предузећу, пише Kапитал.

Након данашње ванредне сједнице одржане у Угљевику предсједник Одбора синдиката ЕРС-а Зоран Мићановић истакао је да Одбор позива Управу ЕРС-а да повуче приједлог Правилника о раду и да организује наставак преговора о закључивању колективног уговора у најкраћем могућем року.

Синдикат тражи да се преговори наставе најкасније до 3. новембра и то за преговарачким столом, а не путем слања дописа.

„Уважавајући забринутост чланства и активирање свих врста синдикалне борбе, задужују се предсједници синдикалних одбора да 5. новембра у 12 часова дођу, са само десет одсто чланства, на протест који ће се организовати на платоу испред зграде Мјешовитог холдинга ЕРС-а у Требињу, јер морамо поштовати епидемиолошке мјере. Одбор синдиката ЕРС-а усвојио је одлуку о организовању генералног штрајка запослених у ЕРС-у, а одлука ступа на снагу након одржаног протеста у Требињу“, истакао је Мићановић.

Одбор синдиката задужио је Мићановића да упути допис телевизијским станицама ради организовања емисије о стању у „Електропривреди РС“. Траже емисију уживо, уз присуство Управе ЕРС-а и представника Синдиката, а на тему положаја запослених и њихове забринутости да ЕРС иде убрзаним корацима у приватизацију.

Разговори Управе и Синдиката ЕРС о колективном уговору почели су у јулу. Претходни колективни уговор истекао је 1. октобра и од тада је на снази Правилник о раду.

Синдикат је раније затражио да колективни уговор остане на снази и у идуће три године, да им се објасни у којем правцу се реструктурира ЕРС, те да се цијена рада повећа за 12,5 одсто, јер је „на сцени суфицит поданика, а дефицит радника“.

Преузето са Директ портала

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар