ПРВО КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У БИБЛИОТЕЦИ СТАНА АРНАУТ: Промоција књиге Аце Драгићевића

  • У суботу вече (27. фебруара 2016. године) у културном и духовном центру ”Свети краљ Милутин” у Пребиловцима, библиотека у основању ”Света Стана Арнаут” приредила је промоцију књиге Сапутник и сабесједник Аца Драгићевића поријеклом из овог мјеста а који посљедње двије деценије живи у Шведској.

03
Културни догађај побудио је доста велику пажљу међу нашим људима а биљежимо га као ”први у низу допиноса ове библиотеке на промоцији српске културе и писмености и очувању српског језика на овим просторима, обогаћивање библиотечког фонда, те организовање образовних активности и сусрета, како је то истакла Зорица Гојачић, отварајући књижевно вече.

01

О Драгићевићевој књизи говорили су књижевник из Билеће Шћепан Алексић те публициста Миленко Авдаловић некадашњи главни и одговорни уредник Радио-Невесиња.
Књига „Сапутник и сабесједник“ представља антологијски избор текстова објављених током протеклих 18 година на страницама двојезичног шведско-српског часописа за културу Дијаспора чији је покретач и уредник Ацо Драгићевић. Књига је обима 300 страница и доноси прилоге тридесетак српских и шведских аутора о животу Срба у расијању и њиховом животу у новој средини и вези са Отаџбином и отаџбинским земљама.

02
У музичком дијелу програма учествовали су Вукан Авдаловић учесник петог разреда Музичке школе „Свети Роман Мелод“ из Невесиња те дјечији хор Саборног храма Вазнесења Христовог из Чапљине. Изабране текстове из књиге читале су сестре Бојана и Бранка Екмечић из Пребиловаца.
Библиотека у оснивању ”Света Стана Арнаут” након промоције књиге Сапутник и сабесједник постала је богатија за 50 нових наслова које су собом донијели гости из Требиња, Билеће и Берковића док је приход од продаје књиге Сапутник и сабесједник по вољи издавача уступљен библиотеци за њено опремање са одговрајућим полицама за књиге.
Иначе, у досадашњој свесрпској акцији даровања књига за библиотеку у Пребиловцима обезбјеђено је преко 1200 наслова.

Текст и фото: Марко Гојачић
Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар