Госпа се није појавила: Ватикан забранио бискупима ходочашћа у Међугорје!

  • Став ватиканске Конгрегације за учење о вери на чијем челу је кардинал Герхард Лудвиг Милера сумња да се Госпа у Међугорју указала. Чека се одлука папе Фрање.

Gospa u Medjugorju
Конгрегација (удружење специјализованих свештеника) је забранила посетиоцима Међугорја да убудуће износе у јавност садржај наводних Богородичиних порука јер то место не може бити признато као светилиште.

Херцеговачки градић Међугорје, једно од познатијих места за ходочаће католичких верника, неће бити признато за светилиште, већ вероватно као место молитве, пише Јутарњи лист, позивајући се на речи кардинала Герхарда Лудвига Милера.

„Нити се међугорским сведоцима указује Богородица, нити католички верници смеју веровати у екстазе такозваних сведока, па ни разговарати с њима“, објавио је Милерове речи саветник за односе са јавношћу кардинал Ђанлука Бариле на свом блогу „Дневник Ватиканака“.

Јутарњи лист пише да се ипак став и речи кардинала Mилера као и одлука његове Конгрегације још држе у тајности, али је да је део извештаја процурео.

Извештај ће бити објављен у целини када о томе донесе одулуку папа Фрања, јер само он има власт да одлучује о тим питањима, наводи загребачки дневник.

Сам Папа је јасно и јавно изразио неверицу у „међугорски феномен“, и то у два наврата. Први пут када је рекао да Богородица није шефица поште па да свакодневно шаље поруке, и други пут почетком овог месеца када је иронично говорио о неким сведоцима преко којих стижу Госпине поруке у унапред заказан дан и час.

Како пише Јутарњи лист, у наведеном извештају пише да бискупи неће смети да организују ходочашћа у Међугорје, а верници тамо више неће моћи да иду сами, него искључиво у пратњи свештеника.

Иначе, Госпа се у Међугорју први пут указала пре 34 године када ју је наводно видело шесторо младих – Иванка Иванковић, Мирјана Драгићевић, Вицка Иванковић, Иван Драгићевић, Иван Иванковић и Милка Павловић.

Још од тог времена Госпа из Међугорја изазива контроверзе не само међу верницима него и у европској па и светској јавности.

Извор: РТС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар