ПРОСЛАВИЛИ ЈУБИЛЕЈ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ: Деценија рада београдског певачког друштва „Прело“ (ФОТО)

Певачко друштво “Прело” јавним часом уприличеном у  препуном атријуму Народног Музеја у Београду је у недељу 2. јуна 2019. године обежелило деценију постојања.

Вече преплављено добром музиком  донело је лавину емоција. Обичан гледалац те вечери могао је осетити процес у коме се кроз песму стиже до изузетног пријатељства.

Прича о члановима певачке групе “Прело” започела је пре једне деценије. Тада је Маријана Бутулија окупила своје ученике и основала “Прело”.

Дубоко свесна чињенице да нове генерације често немају праву прилику да упознају сопствену традицију, Маријана је кренула у пионирску мисију окупљања младих нараштаја са жељом да их врати коренима кроз праву форму и садржај.

Укључивање све већег броја деце довело је до формирања самосталне певачке групе која се бавила изворном песмом и сликовитим приказом живота давних времена.

Доживљавајући музику као “жив организам” данас чланови „Прела“ за себе кажу да изворну музику украшавају звуковима данашњице и ритмовима наших живота.


Од самих почетака у “Прелу” је Милица Илић, данас вођа Другог и Дечијег ансамбла.

Маријана Бутулија и Милица Илић

– Спајала су нас другарства из школе, али музика коју смо стварали на пробама  довела нас је до тога да се приближимо и будемо једни уз друге. За то је заслужна Професорка, како и данас од милоште зовемо Маријану. Она нас није учила само певању и традицији, већ је  активно учествовала у грађењу нас као личности– каже Милица описујући “Прело” као начин живота.
Тешко је набројати колико је чланова прошло кроз рад певачког друштва “Прело”. То су најчешће били млади узраста од 10-26 годинаса територије Раковице.  Данас ово друштво има 20 чланова и састоји се Првог и Другог омладинског ансамбла и Дечијег ансамбла. Огроман допринос раду друштва дају родитељи који су “Прело” препознали као најбољи избор за своју децу.
“Прело” је узимало учешће на разним фестивалским такмичењима и по правилу готово редовно освајало “специјалне награде” за интрепретацију, хармонизацију, извођење…
И од стране жирија и од стране публике препознати су као оригинална група која се не уклапа у уобичајене шаблоне.
У вечери у којој се славио јубилеј приметно је било самопоуздање које су стекли наступајући у земљи и у иностранству. Њихов наступ у Амбасади Србије у Паризу није оставио равнодушним странце који су били задивљени балканским етно песмама.
Слично је уживала и београдска публика у храму културе какав јесте Народни музеј у Београду.
Програм који је водила  Јана Мишовић, једна од чланица Првог ансамбла, обиловао је позитивном енергијом и жестоким ритмом.
Гост јавног часа био је ХорЦентра за културу и образовање Раковица.
Задовољство виђеним није крио присутни председник Градске општине Раковица Владан Коцић свестан мисије и значаја певачког друштва “Прело” у локалној заједници.

РАКОВИЦИ ЗА ПОНОС: Јубилеј „Прела“ увеличао је и председник ове Градске општине Владан Коцић

Са задњим стихом песме “Ми смо деца неба” концерт је завршен.

Уместо говора публици Маријана Бутулија поклонила се својим ученицима који су њој, а и свим присутнима поклонили вече за памћење.

Трифко Ћоровић
ФОТО: Група Прело

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар